Політика (відео)

Прилуцькі «війни», або Як Ліда Забулася з командою підкуп шукали (Відео)

Початок виборчого дня в Прилуках не віщував проблем. Виборці хотіли змін, голови дільниць відзначали активність громади.

«Усе в нас прекрасно. Спокійно. Спостерігачі працюють», — говорить Людмила Лотонова, голова виборчої дільниці в м. Прилуки.

«Справедливості. Справедливих виборів».

«Я вважаю, що, може, правда настане».

Гармонію порушили годині о десятій. Неймовірним і спланованим пресингом на команду екзит-полу «Прозора політика».

«Наші хлопці з організації «Прозора Політика» проводять незалежне соцопитування. Екзит-пол. Вони прийшли на дільницю, почали свою роботу, але з’явилась якась жінка та почала казати, що вони якісь гроші роздають», — розповідає Тетяна Посадська, представник громадської організації «Прозора політика».

Це були лише квіточки. Майже одночасно по всіх дільницях силами окремих спостерігачів, активістів із «Народного контролю» та поліції екзитполівців залякували, розганяли, вилучали особисті речі, не давали можливості виконувати свою роботу.

«Підійшла жінка, сказала що ми роздаємо гроші навсібіч».

«Я ішов, а вони почали мене переслідувати. Ось уже два квартали вони мене просто переслідують».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поламані ноги та голосування без документів: подробиці виборчого дня у 208-му окрузі

«Група незрозумілих осіб, які почали нас насильно затягувати до незрозумілої будівлі».

Поліція традиційно була з народом. Відкритою і гласною.

«Я коментарів зараз жодних давати не буду. – Чому? – Не бажаю», — говорить Віктор Нагорний, начальник управління стратегічних розслідувань прилуцької поліції.

«Вам же ж сказали… Всі коментарі – до прес-служби ГУНП», — наголошує Олександр Хвостенко, заступник начальника Прилуцького відділу поліції .

«Я заперечую. Проводиться слідча дія, я заперечую проти здійснення відео фіксації», — говорить представник правоохоронних органів, який не назвався.

Мабуть, пан поліцейський забув, що слідчі дії діляться на гласні і негласні, але то таке… Девіз «ноу коментс» стає символом нової поліції. Навіть у таких резонансних справах, що стосуються виборів. При цьому на виклики виїжджало виключно керівництво охоронців порядку міста Прилуки.

«Тому що весь особовий склад задіяний на охорону виборчих дільниць», — відзначає Олександр Яцик, керівник прилуцького відділу поліції.

Хто ж затіяв таку «війну» з екзит-полом? Виявляється, в Прилуках зорганізувалась команда таких собі «робін гудів», що вирішили самотужки боротись за чесне волевиявлення.

«Вони стоять. Я питаю, чому ви тут стоїте? – Кажуть «екзит-пол», а я бачу, що до них не всі підходять. Повинні всі, хто виходить, підійти до вас і сказати: я там проголосувала»

«Ото наша команда, підійдіть», — говорить Ліда Забулася, член команди боротьби з «підкупом».

Знайшли і бабусю, якій нібито екзитполівці пропонували гроші.

«Де бабуся? А що, ми її відпустили. Пішла додому», — продовжує Ліда Забулася, член команди боротьби з «підкупом».

Ідейним натхненником команди була Ліда з кодовим позивним «Забулася».

«Я сама до цього додумалася».

«Як мене звати? Ліда. – А прізвище? – Забулася», — говорить Ліда Забулася, член команди боротьби з «підкупом».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові жінка 28 років отримує запрошення на вибори для незнайомої людини

Проте рівень виявлення скупників голосів нагадував сталінський НКВС. До злочинців записали і журналістів «ЧЕline».

«Скажіть, будь ласка, ви вчиняєте підкуп виборців? Хто вам дав таке право? – Я вчиняю. – Так, ви», —  розповідає невідомий член команди боротьби з «підкупом».

Поліція ж на такі абсурдні звинувачення добросовісно та миттєво затримувала, проводила слідчі дії, вилучала в екзітполівців документи, планшети тощо. Не реагувала лише на порушення стосовно самих працівників екзит-полу та журналістів.

«Прибери камеру, я тобі ще раз кажу. Якщо я цього не хочу, ти не маєш права мене знімати», — говорить спостерігач на виборчій дільниці від ВО «Батьківщина».

Поряд із цією подією перебував працівник правоохоронних органів, і коли я попросив про допомогу, він просто усміхнувся і пішов.

У результаті такого нерівного бою екзот-пол «Прозора політика» в Прилуках як елемент демократії та прозорості виборчого процесу не вистояв під натиском команди Ліди Забулася.

«Все, ми справу свою зробили. Білі жилети прибрали», — відзначає Ліда Забулася, член команди боротьби з «підкупом».

До речі, щодо цього інциденту Державне бюро розслідувань уже  відкрило провадження стосовно перевищення поліцейськими службових повноважень і перешкоджання діяльності громадських організацій.

Ще статті по темі

Back to top button