Спорт (Відео)

Зимові розваги та виховання «зірок» біатлону: олімпійська підготовка в Чернігові (Відео)

На території спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з лижного спорту, яку чернігівці більше знають як лижну базу, цими вихідними було яблуку ніде впасти. В будні ж тут малолюдно. Але є любителі лиж. Наприклад, пан Сергій, який уже 30 років займається цим спортом як хобі. Чоловік каже: щойно випадає сніг, не буває жодного дня, щоб він не покатався на лижах.

«Внучку залучаю, друзів, але ніяк не вдається. Я по життю такий працеголік, люблю навантажувати себе. Щойно з’являється вільний час, то й уперед. От зараз командир побачить і скаже, що дав мені відгул, щоб я побігав. А я через це відгул узяв»,- Сергій, чернігівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярі на Чернігівщині зробили зі своїх шкіл зелені оазиси

Пан Сергій має власні лижі. А ті, хто їх не має, можуть орендувати потрібне приладдя. Взяти лижі, палиці та черевики коштує 80 гривень за годину.

Та основна діяльність школи спрямована на спортивну підготовку дітей. Тут вона безкоштовна.

«Діток беремо з віку 8-9 років. Раніше небажано. Бо це біатлон, зимовий вид спорту. Навантаження йде і фізичне, і психологічне, треба поволі починати. Надалі дитина буде займатися зі зброєю. На початку дітям зброю ніхто не дає»,- Жанна Зоц, тренер-викладач із біатлону, заслужений тренер України.

За словами тренера, біатлон добре розвиває дітей фізично, зокрема на плечовий пояс.

«На ручки йде навантаження, на прес, на ноги. На всі групи м´язів. Щоб дитина могла не тільки з гори з´їхати, а й на гору заїхати»,- Жанна Зоц, тренер-викладач із біатлону, заслужений тренер України.

Тренери школи кажуть, що цього року зима порадувала – і діти нарешті можуть повноцінно тренуватися на снігу.

«Будь-яка дитина повинна займатися спортом, тому що насамперед це – здоров’я. Його можна заробити, тільки починаючи з дитячого віку. І далі підтримуючи себе в житті»,- Світлана Варчак, тренер із біатлону.

Переваги біатлону в тому, що він поєднує різні види порту.

«Ми можемо і велосипедний спорт застосовувати, і можемо на лижоролерах кататися влітку, взимку – на лижах. І плавання, і баскетбол, і волейбол, плюс стрілецька підготовка. Але це вже діти років 11-12, які проходять техніку безпеки. Навчаємо спершу теорії, а вже потім практикуємо»,- Світлана Варчак, тренер із біатлону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арсен Бочок, Христина Дмитренко та Дарина Чалик – кращі у спринті чемпіонату України з біатлону серед юніорів та юніорок

Маленькі Іван і Ярослав займаються біатлоном уже по три роки. Розповідають, що цей спорт непростий.

«Влітку, коли бігаємо дистанції, то ноги починають боліти. Спершу треба повісити мішень, потім отримати патрони, зарядити гвинтівку. А вже після цього нам кажуть саме завдання. Я часто плутаюсь»,- Іван, юний спортсмен.

Виправити помилки допомагають тренери.

«Ми біатлоном займаємося. Спершу їздимо на лижах, а потім ідемо в спортзал, із гвинтівками працюємо. Нам тренер показує, які помилки, виправляє нас якщо треба. І ми намагаємося виправити ці помилки»,- Ярослав, юний спортсмен.

Серед випускників школи – чимало іменитих спортсменів. Є й чемпіони України та світу з біатлону.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button