Суспільство (відео)

120 загиблих і 2 зниклих безвісти: у Чернігові вшанували воїнів-інтернаціоналістів (Відео)

Чернігів уже традиційно в день вшанування учасників бойових дій на території інших держав долучається до загальнонаціональної церемонії покладання квітів до пам’ятних знаків воїнам-інтернаціоналістам. Меморіальні заходи розпочалися на Красній площі біля Стели Героям Небесної Сотні. Чернігівщина – одна з тих областей, що зазнала найбільших втрат у російсько-українській війні. Тож серед учасників церемонії і АТОвці, і родичі загиблих військовослужбовців. Мати Володимира Близнюка, який підняв український прапор над Станицею Луганською і загинув під ним, теж прийшла покласти квіти чернігівським воїнам.

«Вшанувати афганців, це теж герої, в наш час на них усі рівнялися, а тому я їх теж дуже поважаю, це справжні герої, з великої літери Чоловіки», — говорить мати загиблого учасника АТО Володимира Близнюка Олена Белеванцева.

День вшанування учасників бойових дій, яких Україна втратила в міжнародних конфліктах, продовжили на площі Дружби народів біля пам’ятника воїнам-афганцям. Ще до цього часу двоє чернігівських учасників війни в Афганістані вважаються безвісти зниклими, 120 загинули, понад 5 000 чоловіків проходили в цій країні військову службу. Володимиру Рибцову тоді було 18 і його військова служба була справжньою війною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наруга над загиблими: бойовики не віддають тіло чернігівського бійця

«Я саме служив у повітрянодесантному полку. Нас закидали в гори з вертушок і потім ми там проводили операції. Війна – це війна, ми самі були в полоні і брали в полон», — розповідає учасник війни в Афганістані Володимир Рибцов.

В Україні цього дня найбільша увага прикута саме до війни в Афганістані, бо втрати нашої країни у ній вражають – понад 160 тисяч українських воїнів не повернулися живими додому, серед них більше сотні – це чернігівські хлопці. Двоє наших воїнів-афганців – двічі кавалер Ордена Червоної Зірки Олег Міхнюк і Віктор Маслов – загинули вже в російсько-українській війні.

«Це день вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 16 країн, багато було миротворців у різних країнах і вже в Незалежній Україні, це свято і сумне, і яке є для багатьох поколінь Ми за мир на нашій землі, ми хочемо, щоб дітки, які виросли, щоб матері не відправляли, не чекали батьків, чоловіків, щоб не було сиріт… і своїми заходами 15 лютого ми вшановуємо всіх рідних і близьких… 29 років тому закінчилася війна. Значить, є шана для цих людей, шана того періоду, шана нинішніх часів», — зазначає голова Чернігівського обласного відділення Української спілки ветеранів Афганістану Олександр Соколов.

«Мені дуже приємно, що вчора Президент України в своєму Указі відзначив двох наших ветеранів орденами за заслуги ІІІ ступеня. Свого часу ці люди здійснили подвиг і відстоювали інтереси тоді великої  країни, а зараз їхні нащадки, їхні сини відстоюють інтереси нашої України на сході», — говорить голова облдержадміністрації Валерій Куліч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент нагородив воїнів-афганців із Чернігівщини

Під час церемонії покладання квітів біля пам’ятника воїнам-афганцям пройшов мітинг-реквієм. Очільники міста й області, учасники АТО та міжнародних конфліктів згадали поіменно воїнів-інтернаціоналістів і вшанували їх хвилиною мовчання.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

 

 

 

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Вношу уточнення 117 загинуло 2 пропали безвесті. Дорогами Афганістану пройшло 4600 чоловік та 1200 проходили службу в інших державах. Орденами та медалями нагородженно 600 чоловік.

Back to top button