Суспільство (відео)

Американська драма «Чорнобиль» очима чернігівських ліквідаторів (Відео)

Американсько-британський погляд на українську трагедію. Нещодавно заморські кінематографісти презентували світу п’ятисерійний фільм «Чорнобиль», що розкриває таємниці найбільшої техногенної катастрофи в світі. Чернігівські «чорнобильці», ті, хто, як кажуть, на своїй шкірі відчули загрозу немирного атома, оцінили кінострічку.

«Фільм цей дуже сподобався ліквідаторам. Багато хто говорив «От бачили, як показували. А це ж так і було. А це ж із нами так відбувалося», — розповідає Анатолій Лігун, голова чернігівської обласної організації «Союз Чорнобиль України».

Особливо чіпляли традиційні американські спецефекти та правдивість показаного. Розкривались справжні причини трагедії та її наслідки, які ми пожинаємо й досі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник Віталій Гідеван представив свою роботу на конкурсі муралів для Чорнобильської АЕС

«Фільм зроблений дуже якісно і професійно. Що притаманно американцям, багато спецефектів. Показують ті факти, що дійсно існували. Для нас, для ліквідаторів, фільм є показовим», — зауважує Анатолій Лігун, голова чернігівської обласної організації «Союз Чорнобиль України».

На думку Анатолія Лігуна, суспільство має значно більше знати і чути про мирний атом і про його загрози. А Чорнобиль – це яскравий приклад, до чого може призвести людська недбалість.

«Це нагадування нашим можновладцям, які сьогодні стоять на чолі керівництва атомної енергетики. Наша українська спільнота про те, що там відбувається, практично не знає», — говорить Анатолій Лігун, голова чернігівської обласної організації «Союз Чорнобиль України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Життєві перипетії і чорнобильський біль ліквідатора Віктора Добриці

Попри недавній показ, фільм уже на слуху в чернігівців. Відгуки переважно позитивні.

«Передає всі реалії того часу. Мені також сподобався. Атмосферно знято. Класно».

«Цікаво подивитись, як сприймають події в Чорнобилі закордонні діячі культури, історики, політики».

Кінострічка «Чорнобиль» – один із небагатьох саме художніх фільмів про трагедію. Адже на теренах колишнього Союзу тогочасні події передавали здебільшого у вигляді документальних кінохронік.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button