Суспільство (відео)

Арешт за анекдот і висловлювання проти влади: в Чернігові оприлюднили справи репресованих земляків (Відео)

Анекдот про взаємини Гітлера та Сталіна і лікування молитвами. Ці прості речі ставали реальним приводом для арештів у радянські часи.

«Чи казала людина, чи не казала, що скоро буде там війна, всіх колгоспників і комуністів вішатимуть на телеграфних стовпах. І так далі. Багато справ було військовослужбовців, які щось там сказали на радянську владу, хтось почув, доповів і також арештовували. Багато справ про арештованих так званих куркулів. Це 1932-33 роки. До 1936-го їх арештовували»,- Валентин Митькевич, представник колективу упорядників книжки «Долі репресованих земляків. Чернігівський район».

Валентин Митькевич зазначає, що всі ці факти були наведені в матеріалах справ заарештованих. Далі людей висилали, як тоді писали, «до північного краю» на строк від 3-х років. У 37-му та 38-му роках було чимало розстрільних статей, здебільшого за шпигунство.

«Багато повторно репресованих. Наприклад, людину в 32-му репресували, у 37-му повернулася. І повторно репресували у 37-му чи вже 38-му році. Переважно реабілітували в 1960-х – перша хвиля була реабілітації. І починаючи з 89-го і до 98-го»,- Валентин Митькевич, представник колективу упорядників книжки «Долі репресованих земляків. Чернігівський район».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перформанси, екскурсії та «Монументальний сад»: у Чернігові стартував фестиваль «Перезавантаження» (Відео)

В архіві Чернігівської області зберігається низка документів періоду великого терору та політичних репресій.

«Багато фондів… Органи суду, прокуратури. У нас зберігається 12 464 справи архівно-слідчі. Це 1937-38 рр., коли людей без суду та слідства розстрілювали. А якщо був суд, то рішення були проти людяні»,- Раїса Воробей, директор Державного архіву Чернігівської області.

Раїса Воробей каже, що ці документи доступні не лише для дослідників, а й для всіх охочих.

«Під грифом «таємно» або «цілком таємно» таких документів нема. Усе розсекречено. Доступ вільний. Тим більше, ці документи, згідно з останніми законами України, можна безкоштовно копіювати, якщо це дослідник, то своїми засобами, а архів – своїми. Дуже часто звертаються до нас родичі людей, справи яких зберігаються в архівно-слідчих документах»,- Раїса Воробей, директор Державного архіву Чернігівської області.

Аби історія репресій на території області стала більш доступною для загалу, чернігівські дослідники видали книжку. Тут зібрали орієнтовно чотири сотні архівних справ простих людей.

«Це вже книжка друга. Перша книжка вийшла ще у 2018 році. Потім деякі матеріали ще залишилися, які ми сюди не внесли, ми вирішили написати книжку другу – про інші населені пункти. Сюди входять 20 населених пунктів Чернігівського району»,- Валентин Митькевич, представник колективу упорядників книжки «Долі репресованих земляків. Чернігівський район».

Тут зібрані матеріали з архівів Чернігівської області та СБУ. Книжку «Долі репресованих земляків. Чернігівський район» передадуть у бібліотеки громад та обласного центру. Вона видана за кошти обласного бюджету та налічує 250 примірників.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button