Культура (Вiдео)

Перформанси, екскурсії та «Монументальний сад»: у Чернігові стартував фестиваль «Перезавантаження» (Відео)

Із 14 травня в Чернігові стартував триденний фестиваль монументального мистецтва «Перезавантаження». Тут можна не лише отримати цікаву інформацію, а й розважитися. У програмі фестивалю заплановані різноманітні лекторії, а також концерти та кінопокази. До того ж, у суботу та неділю всі учасники зможуть самі долучитися до створення монументальних об´єктів.

«Це «Монументальний сад», де працюють четверо художників, які допомагатимуть тим, хто ніколи не мав справи з такими матеріалами, створити щось своє. Ми вирішили об´єднати різні активності у фестивальну програму. Сьогодні перший день і ми ще побачимо, як усе відбуватиметься. Але коли ти бачиш, що в експозиції ходять художники, які творили це мистецтво, а внизу молодь, яка ще навіть не знає, як воно створювалося, то мене це дуже надихає на те, що це правильний хід, аби максимально зацікавити аудиторію цим мистецтвом»,- Олена Загребіна, організаторка фестивалю «Перезавантаження», художниця.

«Вже готова виставка, готуються локації для майстер-класів. Художній музей виступив співорганізатором разом зі спільнотою «Чернігів Монументалізм» і ми надали основну локацію – це зали для виставки, наш дворик для майстер-класів, диджеїв, концерту, для локацій, де люди можуть просто послухати музику та порелаксувати»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

У виставкових залах представлені оригінальні ескізи об´єктів монументалізму, які чернігівці звикли бачити в міському просторі. Тут є навіть інструменти самих художників і, звісно ж, панно Галини Севрук «Міста-побратими», яке демонтували зі стіни готелю «Градецький».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська бібліотека «випускає» патріотичні листівки (Відео)

«Ми бачимо ескізи, унікальне панно Іллі Толкачова «Дерево життя», також ескіз Євгена Кріпа «Відродження храму», який не був реалізований. Дуже багато ескізів Євгена Павлова, які були надані сім´єю художника. Ми хотіли показати певну повагу до тих, хто творив це мистецтво. Ми бачимо десятьох художників, які працювали у другій половині ХХ століття, також на виставці представлені об´єкти сучасних художників, які працюють над монументальним мистецтвом зараз. І робота Олександра Саєнка, 1920 року, яка презентує традицію монументальну від самого початку»,- Олена Загребіна, організаторка фестивалю «Перезавантаження», художниця.

Партнером фестивалю виступив і музей Михайла Коцюбинського, в якому відбуватиметься захід, присвячений криниці письменника. Окрім цього, тут відбудеться музичний перформанс.

«Також у нас серед партнерів – дитяча художня школа, яка також долучилася і як локація. Там є цікаві вітражі, будівля нашого Чернігівського РАЦСу теж сама по собі монументальна будівля. Також музей сучасного мистецтва «Пласт-Арт», де лекторії і проходитимуть. Кожен партнер має свій напрям»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Також у програмі заплановані екскурсії, під час яких можна побачити монументальне мистецтво міста. Це перший подібний фестиваль не тільки в Чернігові, а й в Україні. Його мета – показати, що монументальне мистецтво не відійшло у минуле, воно сучасне і треба продовжувати ці традиції.

«Монументальне мистецтво дуже діє на емоційний стан людини. Монументальна робота впливає на багатьох людей. Ми стоїмо, а робота на всю стіну – і хочемо ми чи ні, але з нею спілкуємось. Я працювала з цими художниками весь час. Я робила проєкти, я здійснювала нагляд над роботою, що буде завершена до кінця. Цю роботу не роблять за день. Із нею працюють кілька місяців або й років. «Ніжин» був зроблений за три роки»,- Тетяна Сухова, співорганізаторка фестивалю «Перезавантаження», художник-проєктант.

На фестиваль завітали чимало митців. Зокрема, Євген Шаповалов, який навчався в художника-монументаліста Євгена Кріпа, чиї роботи теж показали у рамках «Перезавантаження».

«Він приголомшливо міг навчити мене чогось такого, зрозуміти цю істину. Він один із кращих художників, яких я знаю. Це класно, коли таке відбувається, тим паче такого масштабу. Це добре для міста і це знайомство з культурою, як люди могли створювати мозаїки. Це цікаво»,- Євген Шаповалов, художник, член Спілки художників України.

Організатори зазначають, що «Перезавантаження» вже викликало неабияку зацікавленість серед відвідувачів. І серед дорослих, і серед дітей. Відвідали чернігівський фестиваль і столичні туристи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button