Суспільство (відео)

«Бережіть собори ваших душ» – чернігівські священики розповіли, що передвіщає пожежа в паризькому храмі (Відео)

15 квітня весь світ споглядав, як горить одна з найвеличніших світових пам’яток історії, релігії та архітектури. Дехто списує це на випадковість, інші вбачають у пожежі щось містичне. Проте чернігівські священики пояснюють, що не варто шукати у загорянні Собору Паризької Богоматері знак згори. Проте кажуть, що ця пожежа є зайвою нагодою задуматись над своєю духовністю.

«Як писав Олесь Гончар: «бережіть собори ваших душ». Так от і кожен із нас повинен знати, що треба берегти не тільки те, що нас оточує, бо це надбання поколінь, це прийшло до нас і його треба передати наступним поколінням. Але треба берегти і собори наших душ. І я думаю, що ця подія не тільки в Парижі, не тільки у Франції зворушила щось всередині, але й по всьому світу. Щоб ми все ж таки цінували певні речі духовні», — говорить Отець Роман, настоятель Чернігівського кафедрального собору Святої Великомучениці Катерини.

«Тут багато чого можна думати. Сказано, що кожна людина живе на світі тільки з волі Божої. Якщо не буде веління Господнього, навіть волосина з людини не впаде. Але є ще й ті люди, які недобросовісно ставляться до того, чим повинні користуватися. Це повинні бути і пожежні гідранти, і вогнегасники, і дивитися, чи в доброму стані проводка електрична, тощо», — зауважує протоієрей Ігор, секретар Чернігівської єпархії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святість і містика: легенди та цікаві факти Єлецького монастиря

А от у чернігівців пожежа в паризькому храмі викликає різні думки. Частина містян ставиться до цього спокійно, але є й ті, хто вважає це значимою подією для людства.

«Я вважаю, що це перехід до іншої епохи. Відмирає старе і народжується нове. У Гумільова, у Льва Миколайовича, сказано: євроетнос – це старе у фазі абскурації. Як ця фаза відбуватиметься, от ми і є свідками цього процесу».

«Такі події рідкість, звісно, але вони відбувалися завжди, в усьому світі, в усі часи, тож нічого містично, я вважаю, тут немає».

«Випадковість, напевно».

«Я не забобонний, шкода, звісно, на мою думку, це те, що найбільше є в людства. І отак згоріло. Сподіваюсь, відновлять».

«Відновлювати треба. У будь-якому випадку треба відновлювати. Прикро, якщо не буде зовсім. Зовсім прикро».

А от що стосується протипожежного стану чернігівських храмів, то тут священики заспокоюють. Вони запевняють, що святині повністю споряджені всім необхідним обладнанням, навіть на випадок, якщо зненацька щось усе-таки загориться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На стінах Катерининського храму проявилися образи святих

«Особлива увага звертається на підходи до аварійних виходів, стан вогнегасників і те, як люди поводяться зі свічками, з вогнем. В усіх приміщеннях храму є вогнегасники. Люди знають, як ними користуватися, знають, що треба робити під час пожежі», — говорить протоієрей Ігор, секретар Чернігівської єпархії.

«Є балони-вогнегасники, які кожного року ми заправляємо, тобто вони в повній готовності. І якщо подивитись на підсвічники, в нас також вони не металеві, а з піском. Тому в разі певної небезпеки, то вогонь є чим загасити. І по розетках, і по всьому огляд завжди відбувається, тому храм у належному стані», — відзначає Отець Роман, настоятель Чернігівського кафедрального собору Святої Великомучениці Катерини.

Особливо пильно за пожежною безпекою в храмах стежать напередодні великих релігійних свят. Підрозділи ДСНС ідуть по всіх святинях і перевіряють готовність церков приймати велику кількість парафіян. Такі ревізії очікуються в храмах уже наступного тижня. Саме на цей період у надзвичайників заплановані передвеликодні рейди.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button