Суспільство (відео)

«Березовий гай» шукає гроші на реконструкцію (Відео)

«Березовий гай» – це парк, який уже став символом згуртованості громади в боротьбі проти забудовників. Сьогодні саме руками небайдужих чернігівців він перетворюється на унікальне місце соціальної активності та цікавого дозвілля.

«Люди взяли на себе відповідальність, відстояли парк від забудови і далі продовжують розвивати цю зону. Зараз парк «Березовий Гай» – це центр соціальної активності. Цього року в парку було організовано понад 20 громадських заходів. Це були волонтерські прибирання, посадки дерев і квітів, реставрація лавок», — розповідає Сергій Безбородько, громадський активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Містичний Березовий гай

 

Саме молоді чернігівці стали локомотивом розробки концепції розвитку парку, яку й презентували на заході. Під час створення проводили соціологічні опитування, дискусії, залучали величезну кількість експертів, зокрема в рамках німецько-української співпраці.

«Ми зібрали команду – екологів, активістів, урбаністів, архітекторів, соціологів, дизайнерів. І 7 днів ми провели в Берліні, навчалися, як розвивати місто разом із містянами», — говорить Сергій Безбородько, громадський активіст.

За словами ініціаторів розвитку парку, їхня презентація залучає європейський досвід і стандарти розвитку міст. Зокрема, в Німеччині жодна реконструкція суспільного простору не минає без участі громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У парку Березовий Гай очікується реконструкція

«Німці дуже цінують те, що створене власними руками. В Німеччині поєднується сучасна урбаністика і місця, де люди самі створили лавки, самі посадили якісь рослини», — зазначає Сергій Безбородько, громадський активіст.

Головні принципи облаштування парку, розробленого активістами, – це екологічність, універсальність і неконфліктність, що передбачає розділення зон відпочинку, створення нових локацій, освітлення, облаштування дитячих майданчиків, системи крапельного поливу тощо. Фінансування на оновлення «Березового гаю» шукатимуть через голосування в «Бюджеті участі» цього року.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button