Суспільство (відео)

Без вікон, без дверей, але з книжками і відвідувачами: бібліотечне життя Чернігова в умовах війни (Відео)

Під час активних бойових дій на території Чернігівщини було знищено або пошкоджено багато культурних пам’яток міста. Не стали винятком і бібліотеки, яким добряче дісталося від варварської армії московії.

Як сьогодні живуть книжки у своїх домівках без вікон і дверей, розпитуємо керівників і працівників бібліотечної системи міста.

«Насправді після завершення активних бойових дій у Чернігові заклади культури мали доволі серйозні наслідки. І якщо ми сьогодні порушуємо тему бібліотечної системи, бібліотек взагалі в місті, то ми маємо бібліотеку дітей і юнацтва, яка не є на балансі міста, але вона є в місті, і наші партнери нам телефонують та переживають за те, що памятка архітектури вщент знищена. Це не просто прикро, це удар по іміджу нашого міста, як міста з цікавою історією», — начальник управління культури і туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук.

На сьогодні бібліотечна система міста долає чимало викликів: це і пошкодження будівель, повна їх руйнація, відсутність працівників на робочих місцях. Утім, попри все, бібліотеки, які мають можливість функціонувати, сьогодні приймають відвідувачів.

«Наша основна бібліотечна система на сьогодні функціонує. Попри те, що ми отримали пошкодження бібліотеки імені Довженка, ну і Коцюбинського, вони – в одній будівлі. Ми маємо 49 вікон, які треба ремонтувати. Приблизно 600 із копійками квадратних метрів даху, які треба ремонтувати. Це немаленькі кошти, я вже не кажу про поточні ремонти, яких потребують і стеля, і двері, і тріщини», — начальник управління культури і туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук.

Для відновлення пошкоджених бібліотек міста знадобиться чимало ресурсу і часу, втім, привести їх у стан, придатний для благополучного зимування, планують ще до початку холодної пори року.

«Ну, звісно, серед наших планів – відремонтувати дах, вікна й опалювальну систему. Щоб ми зберегли ті фонди, які ми маємо. І це дуже важливо зберегти, щоб ми зиму якимось чином пережили», — начальник управління культури і туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйнована чернігівська бібліотека: погляд зсередини

Сьогодні, попри вибиті вікна та стіни, до бібліотеки продовжують приходити відвідувачі. Порівняно з довоєнним часом, їх кількість менша. Утім, за словами пані Олени, з кожним днем гостей у книжок дедалі більше.

«Відвідувачів із кожним днем дедалі більше. Оскільки ми офіційно відкрилися 1 червня, люди про нас знають, ми повідомили про це. Відвідувачів більше щодня. Читають переважно пригоди, детективи, казки малюки читають і фентезі читають підлітки. Як завжди», — завідувачка бібліотеки для дітей імені Довженка Олена Сльозка.

Якщо ви чи ваша дитина бажаєте поринути у світ вигаданих історій, але не знаєте, як це зробити, відчинені бібліотеки Чернігова готові зустріти вас у своїх залах, аби завести з вами дружбу.

«Просто приходять батьки, бажано з дітьми, оскільки батьки завжди вибирають зовсім інші книги, ніж діти. Потрібен паспорт батьків, ми за паспортом записуємо дітей. Оскільки батьки за них відповідають. Реєстрація, книжки – це все безкоштовно. Тому до нас приходять люди, оскільки це альтернатива «Будинку книги», — завідувачка бібліотеки для дітей імені Довженка Олена Сльозка.

Книжка – хороший друг людини. Про це не варто забувати навіть у такий складний час. Адже часто, читаючи книжку, можна відшукати багато паралелей із подіями з нашого життя та зрозуміти, де нам шукати вихід.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button