Суспільство (відео)

«Бібліотека під зеленими вітрилами»: у Чернігові запрацював вуличний буккросинг (Відео)

Буккросинг просто неба, кольорове розвантаження та цікаві розмови про літературу – в центральному парку культури та відпочинку Чернігова з’явилася лавочка-читалочка від Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. Таким чином працівники бібліотеки хочуть допомогти чернігівцям і гостям міста емоційно відпочити від буремних подій сьогодення та ще більше популяризувати читання на свіжому повітрі. Проєкт назвали «Бібліотека під зеленими вітрилами».

«Ми пропонуємо нашим відвідувачам і просто перехожим ще раз ознайомитися з нашими проєктами і можливостями, які надаємо. Це і буккросинг, тобто можливість надати друге життя книжкам. Люди приходять та обмінюються книжками, залишають ті, які вони вже прочитали та якими хочуть поділитися з іншими, в нашій червоній валізці і так само беруть книжки від інших читачів. Розповідаємо про цікаві книжки, сучасну літературу та новинки, що надходять до нашої бібліотеки. А також про періодичні видання. Ще ми принесли сюди проєкт «Кольорове розвантаження», — Тетяна Шишова, бібліотекар Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Друга важлива місія проєкту «Бібліотека під зеленими вітрилами» – зібрати кошти на ремонт приміщення дерев’яної бібліотеки. До повномасштабного вторгнення книжкові фонди розташовувалися в унікальному історичному будинку Василя Тарновського. Вночі 11 березня 2022 року під час облоги міста будівля зазнала значних пошкоджень унаслідок бомбардування російськими військами. Бомба, яка впала на подвір’ї, зруйнувала стіну бібліотеки та внутрішні перекриття. Все, що вдалося врятувати, перемістили в інше приміщення поряд, утім, воно також має велику історію та потребує відновлення. Двері та вікна вже замінили, тепер необхідно виконати ремонт покрівлі.

«Спільно з ГО «Світанок» ми збираємо кошти на ремонт приміщення нашої бібліотеки. Оскільки, як всім відомо, вона дуже постраждала від бомбардувань російськими військами», — Тетяна Шишова, бібліотекар Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

На жаль, книжковий фонд також зазнав руйнувань і втрат, тому чернігівців також запрошують долучитися до поповнення фонду.

«Наш бібліотечний фонд дуже постраждав, і ми потребуємо його поповнення, ми будемо дуже раді, якщо читачі зможуть поділитися своїми книжками і принести їх до нас, подарувати, щоб ми влили їх у наш книжковий фонд. Або ж вони можуть принести їх у буккросинг, щоб так само ділитися ними з іншими читачами», — Тетяна Шишова, бібліотекар Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Лавочку-читалочку можна знайти в центральному парку культури та відпочинку щотижня – у вівторок і четвер із 12:00 до 13:00.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button