Суспільство (відео)

Бій під Крутами – початок перемоги України в першій російсько-українській війні (Відео)

Не трагедія, а перемога. Саме таким був результат бою під Крутами, який, за словами істориків, дав можливість Українській народній республіці заручитися підтримкою союзників й здобути перемогу над радянською Росією.

«Бій під Крутами – це дуже важлива подія в першій російсько-українській війні, яка почалася у грудні 1917 року, й українська армія спільно з союзниками перемогли та повністю вигнали війська російського червоного агресора з території України. Тобто треба пам’ятати, що першу російсько-українську війну Україна виграла», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крути: блокпост пам’яті (Фото)

Напередодні річниці цього доленосного бою, однієї з найбільш патріотичних сторінок в історії України, в чернігівській бібліотеці імені Коцюбинського пройшла відкрита лекція про справжнє значення тієї події.

«Традиційно в бібліотеці до Дня пам’яті Героїв Крут, напередодні цієї дати відбуваються відкриті лекції. Наголосити, що це була не трагедія, а навпаки – перемога і стратегічно важлива подія в подальшій історії України», — Олена Терещенко, бібліотекар відділу соціокультурної діяльності ЧМБ ім. М. Коцюбинського.

Крути – це не просто розстріл «совєтами» українських полонених студентів. Це рівний бій, у якому українська армія, що практично вшестеро була меншою за радянську, завдала тій значних втрат і достойно відступила, врятувавши більшість солдат, зокрема й поранених.

«Бій під Крутами показав, що будь-яка держава може існувати завдяки власній армії, професійній і патріотичній. Тому як у часи УНР, так і в наш час подвиг цих героїв ми пам’ятаємо», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

Сьогодні бій під Крутами – це символ боєздатності нашої армії та яскравий доказ того, що сильні духом можуть зупинити будь-якого ворога.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Михайло Пронін

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button