Суспільство (відео)

Бобровицька справедливість: суд поставив крапку у справі проти бойового офіцера, яку замовив мільйонер-латифундист (Відео)

Нещодавно ми розповідали вам історію про бобровицького мільйонера-латифундиста Леоніда Яковишина, який в умовах воєнного стану та окупації Чернігівщини відмовився надавати військовим необхідну техніку та підозрюється у співпраці з окупантами. Леонід Яковишин захотів засудити кадрового військового – офіцера, який у період активних бойових дій на Чернігівщині звільняв область, а нині – продовжує керувати бойовим підрозділом і боронити країну на іншому напрямку.

19 жовтня 2023 року Бобровицький районний суд виніс рішення щодо замовної за словами адвоката справи проти підполковника ЗСУ Олега Олешка.

Та про все по черзі. Спершу ми нагадаємо вам перебіг подій цієї історії.

Отже, почалося все в лютому 2022 року. З початком повномасштабного вторгнення бойовий офіцер Олег Олешко разом зі своїми побратимами і небайдужими містянами організували в Бобровицькій громаді Рух опору, який виконував усю можливу діяльність задля зупинення ворога – вони влаштовували окупантам засідки, палили танки, знищували ворогів. Утім, із часом постала проблема з технікою, що була необхідна для виконання бойових завдань. По допомогу військові звернулися до місцевого підприємства ТОВ «Земля і воля».

«Коли зайшов агресор на територію Бобровицької громади, фактично зв’язку не було. Не було фактично представників громади, поліції, важливо було ухвалити правильне рішення. Підприємство «Земля і воля» розташовується на території громади, в них найбільше техніки на вилучення за нарядом для мобілізації. Але на той час були лише помічники, які неохоче віддавали, довелося виїхати на їхню базу, аби прояснити ситуацію та вилучити техніку, яка була вкрай необхідна військовим», — Олег Олешко – підполковник ЗСУ.

Утім, Леонід Яковишин, керівник ТОВ «Земля і воля», категорично відмовився виконувати мобілізаційні вимоги та надавати військовим необхідну техніку.

«Це відбувалося на початку вторгнення. Наше місто було в оточенні. Нам потрібна була техніка. В один із днів ми поїхали до «Земля і воля», щоб попросити техніку, аби захистити наше місто. Нас зустріла охорона. Сказали, що вони не уповноважені. Після чого приїхали два «Лексуси». Вийшов Яковишин. Він словами в матерній формі почав ображати. Ми пояснили, що нам потрібна техніка. Сказав, щоб ми забиралися. На територію заїхав УАЗ, вийшла його охорона озброєна. «Камазом» нам перегородили виїзд із воріт», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

Озброєні охоронці почали поводитися агресивно, та й сам Леонід Яковишин намагався взяти до рук зброю.

«Директор «Земля і воля» сказав, що в нього теж є пістолет, і потягнувся до сумки по пістолет. Його зупинили», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

Та врешті-решт кілька одиниць техніки для виконання бойових завдань представники ТОВ «Земля і воля» військовим надали.

«Ми ж не просили нову техніку чи щось багато. Нам потрібні були 2-3 старі «Камази» для виконання завдання. Така реакція неприпустима в умовах війни», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

Уже за кілька місяців, коли російські війська відступили від території Чернігівщини, виявилося, що Леонід Яковишин подав позов до суду за вилучену в лютому 2022 року техніку для оборони Бобровицької громади. У позові зазначають, що Олег Олешко нібито перевищив свої повноваження і, мовляв, техніку вилучив не для виконання бойових задач, а для власних потреб. Хоча насправді техніка була вилучена під відповідні акти, на кожну одиницю є підтвердження з військових частин.

19 жовтня 2023 року в Бобровицькому районному суді Чернігівської області відбулося підготовче засідання у кримінальному провадженні відносно Олешка Олега Анатолійовича. У цій справі ТОВ «Земля і воля» виступає постраждалою стороною. У слуханні беруть участь представник потерпілого Андрій Данішевський і прокурор Олександр Матвієнко. Зі сторони обвинуваченого – адвокат Вікторія Осташек та Олег Олешко, який, аби взяти участь у засіданні, прибув із передової.

«Мої підрозділи вже висунулися на виконання бойових завдань», — Олег Олешко — підполковник ЗСУ.

Зрештою після кількагодинного засідання суд постановив ухвалу – закрити кримінальне провадження у справі обвинуваченого Олега Олешка.

«Суд постановив: клопотання захисника обвинуваченого, адвоката Осташек, про закриття кримінального провадження від 19 квітня 2022 року, відносно Олешка Олега Анатолійовича, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.426-1 КК України, задовольнити», — Наталія Булига – суддя Бобровицького районного суду Чернігівської області.

«Ми заявляли про те, що законодавцем не просто так 15 березня 2022 року, у зв’язку з введенням воєнного стану, було внесено статтю 43 до Кримінального кодексу України і встановлено обставини, які виключають протиправність дій в умовах воєнного стану», — Вікторія Осташек – адвокат Олега Олешка.

Латифундист Яковишин, здається, готовий був на все, аби розправитися з бойовим офіцером. Чому аграрій так зненавидів захисника Бобровицької громади? Чому замість вдячності за вигнання окупантів і звільнення краю Леонід Яковишин, навпаки, ніби хоче помститися військовому?

«У нього є зв’язки з Росією. У його заступниці донька заміжня за російським офіцером. Способів контактувати дуже багато. Все-таки, мабуть, контактував. Водночас по місту готувалися – техніку вивозили, пальне роздавали військовим, щоб кацапам не дісталося. Він нічого такого взагалі не робив – таке враження, що він знав», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

Та все ж таки справедливість перемогла – бобровицький мільйонер-латифундист програв цю справу. Саме з таких перемог над внутрішнім ворогом складається велика – над потужним зовнішнім.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button