Суспільство (відео)

«Боротьба нескорених»: презентували «енциклопедію» війни на Чернігівщині (Відео)

Уперше в Чернігові презентували книгу журналіста Павла Солодовника «Боротьба нескорених: хроніка війни і злочини російських окупантів на Чернігівщині». Раніше презентація відбулася в селі Ягідне, якому присвячено один із розділів книжки.

«Важко навіть усвідомити, що пережили ті люди, діти, люди похилого віку. Майже 400 людей зібрали в підвалі школи, і які тортури… Це насправді неможливо навіть уявити, що ті люди пережили. На жаль, не всі вижили. Це страшний хрестоматійний приклад, який показує всю суть російського міра, руского міра цього: звірство, відсутність жалю навіть до дітей, до жінок», — Павло Солодовник, журналіст, автор книги «Боротьба нескорених».

Над створенням книги спільно з Павлом працювали представники силових відомств. Тому всі події та дати в книзі є документально затвердженими.

«У цій книжці зібрані унікальні матеріали, свідчення очевидців, аналітика документів, результати експертиз, рідкісні унікальні фотографії і найголовніше – це хронологія повністю по днях від початку повномасштабного вторгнення з 24-го лютого і до моменту вигнання окупантів за кордони. Тут розписані основні доленосні битви, підкріплені фотографіями, бойовими наказами. Тобто певним чином можна вважати, що ця книга є такою своєрідною енциклопедією війни на Чернігівщині», — Павло Солодовник, журналіст, автор книги «Боротьба нескорених».

Дуже цікавим для прочитання є четвертий розділ. Саме в ньому автор порушує чимало ідеологічних та історичних питань. Нагадаємо, що це вже друга книга в творчому доробку команди «Чеline». Перша книга під назвою «Нескорена Чернігівщина» вмістила історії мешканців області, які відчули на собі окупацію. Невдовзі книга «Боротьба нескорених» буде видана англійською – для читачів за кордоном.

«Основне завдання як першої книги, так і другої – це фіксація злочинів російських окупантів. Тому що історія переписується, історія трактується в кожного по-своєму», — Павло Солодовник, журналіст, автор книги «Боротьба нескорених».

У Чернігові презентація відбулася в межах Тижня краєзнавства, який організувала Чернігівська обласна бібліотека для дітей і присвятила його Дню міста.

«Щотижня в нас відбуваються по кілька заходів на цю тему, на тему Чернігова, його історії, не тільки Чернігова, взагалі Чернігівського краю, його історії. І тепер, оскільки ми стали свідками історії, яка твориться нині, героїчної історії, в якій беруть участь конкретно наші земляки, чернігівці, то наш цей Тиждень краєзнавства популяризує цих людей, розповідає про героїчні вчинки», — Оксана Трухан, завідувачка відділу обслуговування учнів 5-9 класів.

Наступну книжку команда «Чеline» планує присвятити Перемозі.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button