Суспільство (відео)

Черги через недофінансування: чому пацієнти онкоцентру змушені чекати променевої діагностики тижнями (Відео)

Чернігівський центр сучасної онкології не встигає прийняти всіх пацієнтів, які потребують променевої терапії. Усе через те, що наприкінці 2019 року планово розрядили 2 апарати «Агат-Р1» та «Рокус-М».

«Чому це так відбулося… Кобальт має свій період піврозпаду. Це 5 і 3 роки. І кожні 5 років ми заряджаємо ці апарати. Тому кожен кобальт має свій паспорт, у ньому записано, до якого числа він діє. Щоб він приносив користь пацієнту, а не шкоду. І в ці терміни ми маємо розрядити апарат. Розряджання цього апарата коштує в межах 700 тисяч – мільйона», — Наталія Крічфалушій, завідувач відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

За словами лікарів, кошти на розряджання апаратів надав обласний департамент екології, а от на те, щоб їх зарядити знову, грошей немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів спрямує 5 мільйонів гривень на боротьбу з онкологією

«Кожен рік ми подаємо плани на три роки вперед – щодо перезаряджання апаратів, щодо розряджання, щодо сервісного обслуговування. Усі дані ми передаємо нашим керівникам, а наші керівники передають до обласного управління охорони здоров’я, а він передає міністерству. Ще ми звітуємо радіаційному комітету, міжнародній організації МАГАТЕ. Про нашу проблему знають усі», — Наталія Крічфалушій, завідувач відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

В управлінні охорони здоров’я зазначають, що ціна цього питання становить кілька мільйонів. Але через обмеженість коштів у бюджеті області спершу увагу приділили виплаті заробітних плат. А заправку апаратів ще розглядатимуть.

«Їхній лист надходив до департаменту фінансів. Тобто якщо буде можливість, то цього року це замовлення буде враховане. Зараз усе перебуває на стадії затвердження бюджетів. Це одне з гострих питань, тому йому приділяється увага. Це не тому, що хтось там не хоче. Заробітна плата людям була найпершим, що треба було виплатити», — Тетяна Булденко, начальник відділу фінансового забезпечення управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

В онкоцентрі розповіли, що 80% пацієнтів потребують променевої терапії. Їх зазвичай направляють на різні апарати, залежно від локалізації пухлини та потрібного режиму опромінення. А поки в бюджеті шукають коштів на перезаправлення «Агата» та «Рокуса», все навантаження з дистанційної променевої терапії лягає на лінійний прискорювач. Це призводить до черг пацієнтів, що особливо небезпечно для тяжкохворих.

«Зараз лінійний прискорювач працює в нас у дві зміни з перенавантаженням. Це приблизно 60 пацієнтів на добу. Субота-неділя вихідні, бо пацієнти не можуть опромінюватись більше 5 разів на тиждень. На сьогодні готових планів, щоб ввести пацієнта в лікування, у нас близько 50 осіб», — Наталія Крічфалушій, завідувач відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для онкодиспансеру хочуть придбати ще один лінійний прискорювач

«56 пацієнтів – це та рекомендована кількість від виробника, за якої ресурс прискорювача використовується найбільш мінімально. Якщо завищувати кількість пацієнтів, ресурс витрачатиметься швидше – і заміна магнетрона буде не через сім років, а через п’ять. А це дуже дороге задоволення», — Олександр Шевчук, медичний фізик відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

Лінійний прискорювач дає можливість уникнути ураження сусідніх життєво важливих органів. Але щоб ввести пацієнта в лікування за допомогою цього апарата, потрібен тиждень. Лікарі проводять КТ-сканування, уточнюють поширеність процесу, створюють контур пацієнта, який потім перевіряють на консиліумі. Далі інформація передається фізикам онкоцентру, які створюють радіотерапевтичні плани, за якими лікують людину.

«Ну, наприклад, у цьому випадку опромінюється права молочна залоза. Дуже близько до молочної залози в нас права легеня. І якщо перевищити толерантну дозу, то можливе пошкодження тканин і може початися фіброз. Але за допомогою Вімату та нашого прискорювача це легко обходиться», — Олександр Шевчук, медичний фізик відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

На лінійному прискорювачі лікують пацієнтів з усіма стадіями раку. Але медики кажуть, що терапія людей із четвертою стадією за допомогою саме гамма-апаратів надважлива. Адже ввести пацієнта в лікування можна вже за 2 дні.

«У кого больовий синдром, у кого дисфагія, у кого синдром здавлення. Зрозуміло, що таких пацієнтів ми вилікувати не зможемо, але знеболити його – це наше основне завдання», — Наталія Крічфалушій, завідувач відділення променевої терапії Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

Лікарі розповіли, що у 2019 році в Україні планово розряджено 12 гамма-апаратів. На кожному щодня проходили терапію більше сотні пацієнтів.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Один коментар

  1. змушені чекати променевої діагностики чи таки терапії?

Back to top button