Суспільство (відео)

Кібербезпека школярів: як у Чернігові борються з «групами смерті» (Відео)

Оксана Горицька з Чернігова виховує двох доньок. Старша вже навчається в сьомому класі. Жінка неодноразово чула про так звані групи смерті, що діють у соцмережах. Жінка занепокоїлася ще три роки тому, коли вперше почула про тоді популярну гру «Синій кит».

«Це дуже страшно усвідомити, що всі ці ігри, мабуть, робить доросла людина, яка цілеспрямовано наражає дітей і підлітків на небезпеку. Саме підлітки найбільше підпадають під вплив інших людей, тому на них найлегше впливати», — Оксана Горицька, мама двох доньок.

Пані Оксана зазначає, що батькам важко проконтролювати діяльність дітей у соцмережах на 100%. Оскільки школяр може створити новий акаунт, про який батьки навіть не знатимуть. Зі свого досвіду жінка знає, що вберегти дитину від інтернет-небезпеки можна просто спостерігаючи за змінами в поведінці, цікавлячись її життям і переживаннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День народження Facebook: для чого чернігівцям соцмережі

«Я завжди проводжу з нею бесіди такі, кажу, що не можна спілкуватися з незнайомими людьми. Якщо кажуть, що треба нашкодити якось собі або іншим, то це також дуже погано. Не треба нікого слухати. Якщо виникають запитання, то треба звертатися до мами з татом. Якщо соромиться дитина, то є в нас і тьотя, і дядя, можливо, буде легше їм розповісти про якусь проблему», — Оксана Горицька, мама двох доньок.

Її донька також є у соцмережах. Однак дівчинка каже, що ніколи не додає в друзі незнайомців і не вступає в підозрілі групи.

«Мене інколи додають, але я просто виходжу з них, не звертаю на це уваги. Людям, які створюють ці ігри, певно, цікаво дивитися на чужі муки, щоб убити людей. Це дуже небезпечно, мені здається, я ніколи у таке не грала б. Я ціную своє життя», — Дарина Горицька, учениця 7-го класу, донька Оксани Горицької.

Пані Оксана каже, що з небезпечними іграми в соцмережах її родина не стикалася. Так само і знайомі. У міському управлінні освіти запевняють, що у Чернігові наразі таких випадків не зафіксовано. Однак ситуація з отруєнням уманських школярок змусила ще раз замислитися над безпекою дітей в інтернеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українських вишах з’явиться спеціальність «кібербезпека»

«Усю нашу освітянську спільноту стурбували ті події, що відбулися якраз через необережні ігри в інтернет-спільнотах. Відповідно, були надіслані рекомендації МОН щодо безпечного поводження в інтернеті, надіслані рекомендації батькам, вчителям, учням», — Олена Горна, заступниця начальника управління освіти ЧМР.

Пам´ятка містить тематичні рекомендації та ґрунтовні роз´яснення, як вберегти дітей від різноманітних небезпек у мережі. Посилання на неї можна знайти на сайті міського управління освіти.

«Звертаємося до батьків, щоб вони теж скористалися тими рекомендаціями, які надає МОН та управління освіти ЧМР. На сьогодні вивчають ці рекомендації і практичні психологи, і соціальні педагоги. Будуть проводити відповідні заходи з учнями. Звертатиметься їхня увага на те, що треба обмежити взагалі користування гаджетами і спілкування в спільнотах», — Олена Горна, заступниця начальника управління освіти ЧМР.

Окрім розсилок, у школах проводитимуть збори й тематичні бесіди. Усі ці дії мають убезпечити дітей від негативного впливу інтернету. В управлінні освіти зазначили, що і до цього з учнями проводили відповідну роботу, зокрема уроки інтернет-грамотності, психологічну діагностику тощо.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button