Суспільство (відео)

Чернігівські активісти довели, що пластик може бути фантастичним (Відео)

Сортувати пластик і давати друге життя цьому матеріалу. У межах проєкту «Plastic Fantastic» чернігівці дізнавалися більше не тільки про його шкоду, а й про користь, яку він може принести за повторного використання. З квітня проєкт реалізує громадська організація «Еко Місто» у співпраці з «Чернігівською політехнікою» та за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської республіки.

«Але цього року ми вирішили працювати з пластиком. Тому що з пластиком найбільше питань. І отака назва «Plastic Fantastic»… трошки провокативна, бо в медіапросторі пластик демонізований. Майже всі знають, що пластик – це погано. Але такі міфи зупиняють людей від того, щоб вивчати пластик і використовувати його як вторинну сировину», — Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко Місто».

Сергій Безбородько розповів, що наразі налічується сім видів пластику. Усі їх приймає сортувальна станція по Бєлова, 4. Кожен, хто сюди приходить, знає, як розрізняти цей матеріал. Але учасники організації «Еко Місто» хотіли, аби вся інформація про пластик стала доступнішою для інших людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові запрацювала сортувальна станція: містяни активно долучаються до відповідального споживання (Відео)

«Щоб ця просвіта йшла в маси, ми обрали такий елемент гейміфікації та горизонтальну комунікацію. Тобто за нашою концепцією учні старших класів пояснювали учням молодших класів, як відрізняти пластики і як із ними далі працювати, і що можна з них робити», — Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко Місто».

Тому до проєкту долучали освітні заклади міста. Усі школи, що виявили бажання взяти у ньому участь, отримали спеціальні контейнери для сортування.

«У навчальних закладах Чернігова середньої ланки (це школи, ліцеї, колегіуми) зявилися контейнери для роздільного збору пластику за типами «пляшка», «кришка» та «пакет». Ті школи, які взяли участь у проєкті, мали змогу також взяти участь у конкурсі зі збору пластику – Кубок «Plastic Fantastic», — Сергій Забара, куратор проекту «Plastic Fantastic».

Одним із таких навчальних закладів є одинадцятий колегіум. Він увійшов і до числа тих, хто став переможцем Кубка «Plastic Fantastic».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зібраний у чернігівських школах пластик вивозитимуть електровелосипедом (Відео)

«Перш за все ми підготували команду екоменторів. Для учнів, особливо старшої ланки, це було надзвичайно цікаво. Потім встановили контейнери для збору пластику, учні навчилися сортувати пластик. А якщо вчаться сортувати, то вчаться екологічно мислити», — Інна Чекмін, вчитель біології, екології Чернігівського колегіуму №11.

Десятикласниця Діана Прикота стала однією з екоменторів. Вона розповіла, що навчала сортування не тільки молодших дітей, а й однолітків.

«На уроках ми розповідаємо, також демонструємо різні види пластику, демонструємо також, чим можна замінити деякі речі, наприклад, пластикові стаканчики та пляшки. Також ми робимо навчальні презентації та відео. Ми розповідаємо як підготувати вторсировину, щоб викинути в ці сміттєві баки», — Діана Прикота, учениця Чернігівського колегіуму №11, ментор проєкту «Plastic Fantastic».

Ще одним компонентом проєкту стало створення майстерні з ресайклінгу на базі сортувальної станції. Тут розмістили обладнання, частково зроблене з переробленого пластику. За його допомогою всім зацікавленим показували, що пластику можна надати нову форму та функції. Наприклад, за допомогою екструдера створити посуд. Термопрес допомагає зробити міцні листи.

«А це вже готовий напівфабрикат, який може стати стільницею, стільцем, частиною чогось і замінити інші види матеріалів. Тобто ми зі сміття створюємо конструктиви, які не бояться сонця, температури», — Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко Місто».

Однак робота в цьому напрямі не завершилася. Організація «Еко Місто» і надалі співпрацюватиме зі школами, проводитиме екскурсії на сортувальну станцію тощо.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button