Суспільство (відео)

Чернігівці переписують травневі свята з радянських на європейські (Відео)

Переписати українські свята з радянських на європейські – з такими думками підійшли до відзначення Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці Перемоги над нацизмом громадські діячі Чернігова.

Так, замість гвоздик перемоги – маки пам’яті, що нагадують слід від кулі, довкола якого розходиться кров. А цьогорічна святкова програма 8 та 9 травня проходитиме під гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо!».

— Це гасло всеукраїнського рівня, яке відстояв Сергій Бутко, бо зараз такі часи, що поразок у нашій історії було багато, а нам потрібні перемоги, — Станіслав Тавлуй, громадський діяч.

Окрім уже анонсованих заходів із нагоди Дня пам’яті та примирення в колишньому урочищі Подусівка, активісти планують відвідати ще чотири локації.

— Окрім того меморіалу, ми поїдемо ще в Березовий рів, в Криволівщину – там найбільше поховання жертв, і також там є німецьке кладовище. Таким чином ми хочемо скрізь покласти квіти, вінки й прибрати, рукавички я вже закупив сьогодні, — Станіслав Тавлуй, громадський діяч.

Також 8 травня у Військово-історичному музеї пройде круглий стіл «Український вимір у Другій світовій війні». Зокрема, участь у ньому візьмуть волонтери Корпусу миру США в Україні.

— На круглому столі я буду говорити і про три американські авіабази в Україні під час Другої світової війни. Ці бази були розташовані в містах Пирятин, Миргород і Полтава, — Омар Бартос, волонтер Корпусу миру США.

— Ми справді дуже раді й горді тут бути, в Україні. Допомагати Україні стати незалежною, сильною та здоровою. Ми дякуємо вам всім, — Андрій Ленець, волонтер Корпусу миру США.

9 травня, відзначаючи 72-гу річницю Перемоги над нацизмом у Європі, на центральній алеї міста з п’ятої години вечора для чернігівців працюватиме виставка «Пам’ять міцніє зв’язком поколінь», виступатимуть історики й краєзнавці, організують концерт гітарної музики та перегляд циклу документальних фільмів.

Також на торгових ятках волонтери продаватимуть різноманітні рукотворні сувеніри та патріотичну символіку. Кошти від реалізації підуть на придбання ліків для поранених бійців.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button