Суспільство (відео)

Чернігівців зобов´язали носити маску на вулиці: за що доведеться заплатити 17 тисяч і коли її відсутність не є порушенням (Відео)

За більше ніж рік карантину, який то посилюють, то послаблюють, чернігівці вже звикли носити маски в різних місцях.

«В приміщенні, де багато людей, у громадських місцях».

«Виходжу з дому й одягаю маску. За протоколом, так би мовити».

«Я законослухняна. У магазинах, на вулиці, в транспорті, на роботі. Навіть удома, коли йду до мами. Порядок є порядок».

«Переважно всюди. В автобусі… От замовляли їжу, теж одягаю. На вулиці переважно ніде, бо, якщо бачуся з якимось другом, то ми на відстані йдемо. Або сама ходжу. Я не ходжу в людних місцях. На зупинках зараз узагалі не буваю. Тому що не маю перепустки. Ходжу пішки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЧТУ розповіли, як дезінфікують тролейбуси в Чернігові

Із 8 квітня в Чернігові посилили карантин. Тепер, окрім низки інших заборон, міська рада заборонила й перебування без маски на площі загального користування, тобто на вулиці. В Управлінні патрульної поліції області пояснили, де саме обов´язково треба носити захисний аксесуар, який повинен прикривати рот і ніс. Відповідно до останніх змін у Постанові Кабінету Міністрів №1236, маску чи респіратори необхідно вдягати, заходячи в пішохідний перехід або очікуючи свій транспорт на зупинці. Адже тут можуть бути великі скупчення людей.

«Якщо ж такий громадянин буде без маски в цих визначених місцях, поліцейський може його притягнути до адміністративної відповідальності, скласти адміністративний протокол, де штраф стартує від 17 тис. грн, стаття судова, на рішення суду. Такі місця, як парки, сквери, якісь алеї, на них дозволяється бути без маски за умови, якщо між людьми дотримана дистанція не менше як один метр», — Віталій Копистко, речник Управління патрульної поліції в Чернігівській області.

Нічого не змінилося і в правилах носіння масок у освітніх і медичних установах, громадських будівлях, транспорті. В останньому штраф за порушення може становити до 255 гривень. Відповідальність лягає як на пасажира, так і на водія, незалежно від форми власності цього транспорту.

«Якщо в салоні немає кондуктора, то вся відповідальність лягає на водія. Окрім маскового режиму, ще діють обмеження на кількість пасажирів. Їх кількість не може перевищувати кількість посадкових місць. Безперечно, в маленьких автобусах, де немає кондуктора, водій рахує пасажирів і стежить за дотриманням маскового режиму. Водночас і сам він повинен дотримуватися маскового режиму», — Віталій Копистко, речник Управління патрульної поліції у Чернігівській області.

У поліції повідомили, що від початку тижня вже складено 5 адмінпротоколів на водіїв громадського транспорту, на пішоходів – наразі жодного.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button