Суспільство (відео)

Заборона російських церков на Чернігівщині: депутати облради звернулися до Зеленського (Відео)

У вівторок, 6 червня, під час сесії Чернігівської обласної ради депутати ухвалили рішення про звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо негайної заборони діяльності в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів і залежних від неї організацій.

Простіше кажучи, чернігівські депутати направляють до керівництва країни звернення, в якому вимагають у найкоротші терміни ухвалити закон, згідно з яким усі можливі прояви російського впливу на релігійну складову України будуть заборонені. Фактично, в разі позитивного рішення за запитом, депутати таким чином впливають і на загострену ситуацію з представниками упц мп, що зараз розвивається в Чернігові та на теренах області.

«Проєкт рішення внесений Юлією Анатоліївною Заїкою про звернення депутатів Чернігівської обласної ради Чернігівської області до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо негайної заборони в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів і залежних від неї організацій. До цього проєкту рішення надійшла пропозиція від постійної комісії обласної ради з питань промислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин додати до переліку заборони релігійних організацій упц мп», — перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш.

33 голоси – «за», двоє утрималися – це депутати Колоша Валерій та Яцкова Олена, решта – не голосувала. Рішення прийнято – депутатське звернення буде направлено до вищого керівництва країни.

Загалом же дискусії стосовно заборони діяльності російської православної церкви в Україні тривають уже кілька років. Активне ж обговорення проблеми та пошук можливих рішень розпочалися з початком повномасштабного вторгнення. У 2022 році було зареєстровано одразу кілька проєктів, що передбачають заборону діяльності рпц і їх розгляд розпочався лише у 2023 році.

«Є чітка зрозуміла позиція та позиціонування щодо церкви. І ми розуміємо, що ворогу в церкві не місце.

Найближчим часом готується централізований законопроєкт щодо заборони. Сьогодні ми не можемо коментувати це, бо це все ще в процесі, ще відбувається», — голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Відповідно до статті 9, пункту 1 Європейської конвенції з прав людини, «Кожен має право на свободу думки, совісті та релігії» і водночас у пункті 2 цієї ж статті зазначено, що «Свобода сповідувати свою релігію або переконання підлягає лише таким обмеженням, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах громадської безпеки, для охорони публічного порядку, здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб». Факт існування на території України храмів, що підпорядковуються московському патріархату, – питання національної безпеки. Обшуки, проведені у монастирях та єпархіях мп різних областей, зокрема в головній святині України – Києво-Печерській Лаврі, підтвердили співпрацю представників цих установ з росією та їхню роботу на розкол українського суспільства.

Ми – українці. Мова, віра, все, що стосується України, має бути українське. Жодного російського, а тільки наше. Ми – за Україну.

Я негативно ставлюся. Повинна бути наша церква. Я повністю підтримую ПЦУ і згодна з тим, що повинна бути саме наша українська церква.

Негативно. Я за нашу, українську.

Краще наша, українська церква. Нам не потрібні російські церкви. Ми ходимо до української церкви. Росія нам не потрібна, вони напали на нас, нехай далі гуляють.

Негативно. Ми за українську церкву, за наше коріння, за нашу етнічність і за нашу націю.

У нас повинна бути наша, українська церква, і російських храмів на території України бути не повинно.

Низка областей України заборонила на своїй території діяльність упц мп. Водночас у населених пунктах громад області активно триває процес виходу парафій з-під впливу московського патріархату та їх перехід до Православної церкви України.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button