Суспільство (відео)

Чи працюватимуть завтра ринки Чернігова: як торговельна сфера міста зустрічає «червону» зону (Відео)

Від завтра вся Чернігівщина входить у чергову для нас коронавірусну «червону» зону, що знову боляче позначиться на житті більшості жителів міста. У так званому спецрежимі працюватиме громадський транспорт, освіта, медицина, спорт, громадське харчування і торгівля. Працівники сфери  непродовольчої торгівлі здебільшого негативно сприймають усі обмеження.

«Погано, звісно. Живемо з тих грошей, що заробляємо. А так усе урізати доводиться. Увесь свій бюджетик. Важко буде»,- Валентина, працює на непродовольчому ринку.

«На промтоварному ходять п’ятеро відвідувачів, а їх забороняють. А жити та годувати сім’ї за що? Вони повинні працювати, держава ж їм не платить нічого»,- Тамара Назаренко, працює на ринку.

«Я не розумію. Тут за день ніхто не підійшов. А на продуктах там натовп, то нехай працюють. Це нормально?»,- Ніна Тіяєва, працює на непродовольчому ринку.

«Негативно. Тому що я не вважаю, що в нас вжито заходів повністю. І карантин нічого не дає. Люди як ходили містом, так і ходять. Діти, які не ходять до школи, натовпами збираються всюди. Їм ніхто нічого не забороняє і що це…»,- Ірина Морозова, працює на непродовольчому ринку.

Проте багато хто вбачає в цьому позитив. Адже вважає: це рятує життя людей.

«Вони потрібні, щоб люди не хворіли. Це найголовніше. Тобто карантин потрібен. – А як же для вашої роботи? – Ну як? Якщо людина вакцинована, чому вона не повинна працювати? Право на працю ніхто не скасовував»,- Тетяна, працює на непродовольчому ринку.

«Позитивно ставлюся до цього. Потрібно. Бо дуже багато хворіють, дуже багато помирають»,- Володимир Головач, продає на ринку.

Загалом більшість працівників сфери торгівлі, як і працівників медицини та освіти, провакциновані або ж планують вакцинуватися. Свідомо сприймають ситуацію, адже розуміють: це захист від захворювання. А також і через обмеження для невакцинованих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині виявили 146 порушень карантинних обмежень

«Ні ще. – Плануєте? – Звісно. На роботу ж не дозволяють іти без вакцинації»,- Валентина Миколаївна, працює на непродовольчому ринку.

«Я, наприклад, провакцинувалася. Ще влітку це зробила. Я вважаю це за потрібне. Але переконувати когось, лаятись із піною біля рота, що ви повинні це зробити, я не буду»,- Ірина Морозова, працює на непродовольчому ринку.

«Більшість – так. Усі розуміють, що вакцина не врятує 100%, але те, що перенесеш легше хворобу, принаймні на це є надія»,- Тетяна Сулим, працює на непродовольчому ринку.

«Учора. Мені вже 80, дружині 75, і ми вчора пішли та без проблем вакцинувались»,- Володимир Головач, продає на ринку.

Персоналу непродовольчої частини «Центрального ринку», за їхніми словами, нічого про «червоний» режим роботи вже в суботу не повідомляли. Люди планують виходити працювати як зазвичай.

«Нічого не кажуть. Ось ми самі стоїмо і не знаємо. Нічого не зрозуміло. Ми виходимо на роботу. Звичайний робочий день»,- Тетяна Сулим, працює на непродовольчому ринку.

«Поки що нічого конкретно нам не сказали»,- Валентина Миколаївна, працює на непродовольчому ринку.

«Як ітимуть люди, то і ми йтимемо»,- Наталія Іванівна, працює на ринку.

«Минулого разу я взагалі не ходила, бо не пускали пенсіонерів ні в тролейбуси, ні в автобуси, ні в лікарню не можна було прийти, нічого»,- Валентина Петрівна, працює на ринку.

«Будемо працювати. А що ж нам робити? – А ці всі заборони? – Це все протизаконно. Те, що вони вимагають, щоб ми вакцинувалися, це все протизаконно»,- Тетяна Бугай, працює на непродовольчому ринку.

Економічних стимулів, щоб пережити «червону» зону, як це було під час минулого карантину, не обіцяють.

«Закривали, але давали вісім тисяч. То хоч якось могли протриматися. За оренду заплатити нічим»,- Валентина Миколаївна, працює на непродовольчому ринку.

«Тоді ж держава нам по вісім тисяч виплатила. А зараз не знаю. За що сидіти?»,- Тетяна Бугай, працює на непродовольчому ринку.

«Нічого. Нам, навпаки, підняли оренду»,-  Тетяна Сулим, працює на непродовольчому ринку.

«Оренда не скасовується? – Ні. Навпаки, ще підняли. З цього місяця ми платитимемо більше. Жодної допомоги. Виживайте як хочете»,- Ірина Морозова, працює на непродовольчому ринку.

На сьогодні найбільше людей лякає вже навіть не коронавірус, а його економічні наслідки, адже режим виживання ставить людей на межу безвиході.

«Повільно йдемо на дно. Дуже погано, бо всі пішли в мінус. Оренду платити нічим»,- Тетяна Сулим, працює на непродовольчому ринку.

«Жахливо. Жахливо. Ми виживаємо в прямому значенні слова»,- Ірина Морозова, працює на непродовольчому ринку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button