Суспільство (відео)

Децентралізаційні баталії у Талалаївці (Відео)

Із ностальгією за минулими часами Талалаївський район стає на шлях децентралізаційних реформ.

 «Я до цього часу жив дуже хорошо, поки радянська влада була, а зараз доживаю», — житель села Красний Колядин Петро Кавун.

 Із такими думками живе чи не вся Талалаївщина. Аби розвіяти міфи реформи, з якими засинають і прокидаються жителі району, у Таталаївці організували збори населення, бо у людей тут своя версія майбутніх змін.

«Не буде транспортного забезпечення – реформа безсмислєнна», — житель села Грицівка Микола Охріменко.

Будинок культури ледь умістив усіх активних жителів громади. У зборах взяли участь керівники району та народний депутат України Валерій Давиденко. Вони розповідали про переваги децентралізації, про покращення після неї та просили не створювати навколо реформи завої паніки. Бо хтось добряче дезінформував жителів громади, що першим кроком реформи стане закриття районної лікарні. А тому на зборах стояв суцільний галас і діалог ніяк не виходив.

 «Коли ви об’єднаєтеся в одну громаду, то лікарня стає на баланс громади, ваша лікарня підзвітна вам. Якщо будемо чекати, що хтось за нас зробить, але ж 25 років чекали. Візьміть свою владу, оберіть і запитайте у неї», — народний депутат України Валерій Давиденко.

Про життя громади після об’єднання жителям Талалаївського району розповідали ті, хто вперше ступив на шлях реформ – голови успішних Парафіївської та Кіптівської об’єднаних громад. Вони радили домовлятися, об’єднуватися і захищати свої соціальні об’єкти.

«Ви зараз усі свої зусилля направте на те, щоб вам зберегти лікарню, щоб не відбулося так, як у нашій громаді. Тепер нам важко зробити, щоб налагодити медичні послуги, хоч ми і багато зробили», — голова Парафіїівської ОТГ Валентина Карпенко.

Парафіївську районну лікарню, про яку згадала Валентина Карпенко, закрили ще до створення громади, і нині Парафіївська ОТГ не може повернути медичний заклад назад. А тому поки талалаївці галасують у будинку культури і ніяк не можуть домовитися – під загрозою і їх велика лікарня, яка після медичної реформи має стати центром надання вторинної медичної допомоги. Після зборів люди зізналися, що місцеві горе-активісти їх обдурили.

 «Дуже була проведена робота негативна», — жителька Талалаївки Світлана Верхогляд.

Вислухавши експертів на зборах, люди вже згодні стати однією громадою.

 «Якщо треба, є такий закон прийнятий, то обов’язково потрібно і відстоювати лікарню у першу чергу. Здоров’я це найголовніше у житті»,– жителька Талалаївки Галина Нестеренко.

За перспективним планом у найвіддаленішому районі Чернігівщини буде одна велика громада з населенням у 13 тисяч людей і центром у Талалаївці. Вибори хочуть провести у другій половині року.

Ще статті по темі

Back to top button