Суспільство (відео)

Децентралізаційні баталії в Стольному (Відео)

Щорічний схід жителів села Стольного Менського району мало не увійшов в новітню історію України.

Порядок денний зборів — звіт сільського голови і питання стану орендних відносин, людей цікавили мало. За пропозицією місцевих жителів додатково на розгляд зібрання винесли питання об’єднання в територіальну громаду. І тут будинок культури загув, неначе вулик.

«Всі питання, якими займається і вирішує на сьогоднішній день сільська рада – хто їх буде вирішувати, який буде порядок, який буде процес, процедура?», – сільський голова Сергій Андрійченко.

Заспокоїти збурену громаду і внести ясність в децентралізаційний процес намагався голова Менської районної ради Олександр Мисник. Також, до обговорення залучили чернігівського юриста Миколу Торбеєва.

Та після емоційної майже тригодинної дискусії стало зрозуміло – селян навмисно підігрівають. Під впливом брудних маніпуляційних технологій зі сторони керівництва одного з аграрних підприємств, що орендує землю в селян, жителі Стольного завагалися — чи приєднуватися до Менської ОТГ, ба більше — заходилися створювати власну.

«Я вам раджу зібрати позачергову сесію сільської ради, зібрати всіх депутатів і відмінити рішення, яке ви прийняли», — місцева жителька Людмила Бучин.

«І далі будемо ініціювати створення Стольненської об’єднаної громади», — власник ТОВ «Праця-Стольне» Андрій Пасічник.

Позачергова сесія сільської ради зібралася, як в армії – за лічені години. Однак для скасування власного ж рішення від 29 грудня 2016 року про добровільне об’єднання територіальних громад депутатам забракло голосів.

«Сім «за», три «проти» і три «утримались», — секретар сільської ради Надія Кравченко.

«Дане рішення не було прийняте сесією, воно не набрало достатньої кількості голосів. Однак, мені відомо, що планується знову збирати депутатів, мабуть, так чи інакше вмовляти, тиснути, щоб все ж таки продавити це рішення. Підбурюють народ, щоб саботувати процес децентралізації на Менщині, фактично з метою зриву виборчого процесу. Я все ж сподіваюсь на здоровий глузд та розуміння людей, що наразі майбутнє їх у власних руках», — правозахисник Микола Торбеєв.

Самі ж селяни єдиного бачення власного майбутнього не мають, як і чіткого розуміння самої суті децентралізаційної реформи.

«Просто треба своєчасно щоб людям розтолкували, що і як. Людина приймає рішення, коли вона знає, що таке «за» і що таке «проти». Якщо буде дійсно в сторону об’єднання – то чому б і ні», — житель с. Стольне.

«Не хочемо ми об’єднуватися. А чого нам об’єднуватися, ми заберемо собі Семенівку і будемо собі село робити», — жителька с. Стольне.

«Я знаю, що ці 25 років для села нічого хорошого, я не відчуваю якогось покращання. Треба приєднуватись, та й усе», — житель с. Стольне.

Не мають чіткого розуміння наслідків власних дій і заїжджі антиреформатори. Проте «захищати» інтереси громади, у що так свято вірять стольнівці, продовжуватимуть в суді.

«Далі ми йдемо в суд. Будемо ініціювати референдум у селі, щоб зібрати усіх людей, щоб всі виразили думку. Ну, не всі ж приєднуються зараз, не всі ж об’єднуються, і чим це воно закінчиться ще ж ніхто не знає. Я не знаю, поживемо – побачимо», — власник ТОВ «Праця-Стольне» Андрій Пасічник.

Відтак питання, чим завершаться баталії навколо стольнинського об’єднання, залишається відкритим. Як і те – чи дізнаються все ж селяни, яке воно – життя в Менській територіальній громаді.

А разом з ти, очевидні децентралізаційні переваги вже відчули громади Чернігівщини, які не пішли на повідку у брехливих чиновників та місцевих князьків, а все ж наважилися – і об’єдналися. І анітрохи про це не жалкують.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button