Суспільство (відео)

Епопея із заправкою на Масанах: суд визнав будівництво незаконним (Відео)

Це архівні кадри 2020 року. На них жителі Масанів вийшли з акцією протесту на вулиці мікрорайону, адже просто під їхніми вікнами розпочинали несанкціоноване будівництво газової заправки. Керуючись усіма людськими та правовими нормами, місцеві вимагали, аби їм повернули землю, яка до цього слугувала для них автостоянкою, і припинили зведення небезпечного автомобільного газового пункту. Отримуючи від відповідальних осіб лише погрози та порожні обіцянки, жителі вирішили звернутися до суду.

«Перша інстанція була програшна. Це подали ми в грудні 2020 року. В березні 21-го було відмовлено. Потім була апеляція, також було відмовлено. Потім був час на подання касаційної скарги. Ми довго думали, але все ж таки вирішили подати», — Катерина Данькова – правозахисниця.

Судові процеси розтягнулись у часі. Розгляд останньої касаційної скарги припав на початок повномасштабного вторгнення. Тож закрутившись у круговерті воєнних подій, про справу не згадували, адже вважали, що все вже вирішено не на користь людей.

Кілька днів тому пані Катерина вирішила переглянути стан скарги та дізнатися, як просуваються справи. Виявилося, що касаційний суд визнав будівництво незаконним.

«Суд визнав мої касаційні вимоги. Скасував рішення першої інстанції, апеляційного суду. І ухвалив нове, якимзадовольнив у повному обсязі позивні вимоги мої, яким скасував рішення на видачу будівельних робіт і визнав його незаконним», — Катерина Данькова – правозахисниця.

Та на час судових розслідувань будівництво не зупинялося. Таким чином на момент визнання незаконності робіт заправка вже була побудована. Згідно з деякою інформацією, навіть введена в експлуатацію.

«Якщо це дійсно так, на моє переконання, всі ці рішення є незаконними. Оскільки сам дозвіл на ведення будівельних робіт скасований і рішення визнане незаконним», — Катерина Данькова – правозахисниця.

За словами пані Катерини, у випадку, якщо заправка працюватиме, вона подаватиме нові судові позиви, керуючись попереднім рішенням касаційного суду, яке буквально робить усі справи з цього питання виграшними.

Можна сказати, що епопея з заправкою на Масанах дійшла до свого логічного завершення: заправка визнана незаконною, а отже, всі акції протесту та судові позови не були марними і думки та бажання людей були почуті.

«Я зателефонувала всім активним людям, подякувала за їхню активну позицію, за їхню підтримку. Насправді це було дуже важко.Але тим не менше ми переговорили. Ми були дуже раді, що справедливість усе ж таки існує, хоча не завжди. Але якщо ти йдеш до кінця, Перемога буде. Треба вірити та йти до кінця», — Катерина Данькова – правозахисниця.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button