Суспільство (відео)

Філософія з Магістратської: критика державної влади і «п’ять копійок» про чернігівські резонанси (Відео)

На черговій нараді в.о. чернігівського міського голови Олександр Ломако розкритикував представників державної влади. Причина та сама – ПДФО військових, частину якого хочуть забрати з місцевих бюджетів.

«Усі говорять про те, що треба забрати в міст кошти, що не треба робити там каналізацію, не треба робити водогін, не треба ремонтувати школи, ще там щось не треба, треба все віддати на ЗСУ. Окей. Але тоді не треба будувати міст на чотири смуги через Десну на 6 млрд. Я чув цифру: було 5, вже 6, коли будуть його завершувати – буде 6 із половиною. А тим паче під час війни я вважаю, що це злочин. 2 млрд на телемарафон. Ну, я не знаю, хто його дивиться. Але те, що останнім часом там показують, уже більше шкоди приносить», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Також на нараді в.о. чернігівського міського голови Олександр Ломако висловився про Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

«Те, що відбувається останнім часом у ЗМІ, в соцмережах – це 100% цькування та цілеспрямована кампанія з дискредитації Головнокомандувача ЗСУ. Абсолютно хибна позиція, і замовники-організатори цих схем не в кремлі ж сидять. Це нонсенс. Треба одуматися і припинити це. І не забувати, що воювати треба не одне з одним, а воювати потрібно за Україну», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Окрім філософії загальнодержавної, на нараді довелося згадати і про проблеми на місцях. Нещодавно Держаудитслужба повідомила, що Чернігівська міська рада уклала договір про оренду земельної ділянки з громадянами рф через пів року після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Начальник Управління земельних ресурсів Чернігівської міськради Василь Дмитренко на нараді прокоментував ці обвинувачення.

«Перебувало нерухоме майно відповідних громадян на праві, яке було набуте на одній земельній ділянці в 1998 році, на праві спадщини на житловий будинок за відповідною адресою, і площа земельної ділянки 0,12 га. Перебувала в оренді ця земельна ділянка з 2011 року, з подальшим поновленням цих договорів у 2016-му і, відповідно, в 2021 році. Щодо іншої земельної ділянки, то право власності на нерухоме майно, теж житловий будинок, було набуте в 2001 році громадянином. А рішення про передачу в оренду міською радою ухвалювали в жовтні 2021 року. Крім того, цей громадянин є платником податків в Україні з 2005 року», — Василь Дмитренко, начальник Управління земельних ресурсів Чернігівської міськради.

Проте договір оренди на ще одну земельну ділянку дійсно був поновлений 2022 року.

«Приміщення магазину розташоване на цій земельній ділянці з 2012 року, перебуває у власності цієї особи. А земельна ділянка передана в оренду в 2014 році й неодноразово договір оренди поновлювали: і в 2017-му, і в 2022-му. І власник має посвідку на проживання та є платником податків в Україні з квітня 2011 року», — Василь Дмитренко, начальник Управління земельних ресурсів Чернігівської міськради.

«Коли ми отримуємо матеріали на сесії, нам копії паспортів не кладуть. Це факт. Коли міська рада голосує за продовження договорів, ми не аналізуємо, які це громадяни», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Великого резонансу в суспільстві набула сума ремонту Міського палацу культури – 28,2 мільйона гривень. Саме такою є фінальна сума ремонту будівлі, згідно з тендером, у якому цього року перемогла компанія ТОВ «Фірма «МЖК-Сервіс»». Сам же проєкт термомодернізації будівлі Міського палацу культури реалізовується ще з 2017 року. Проте в.о. міського голови Олександр Ломако зазначив, що таку суму наразі місцевий бюджет не виділятиме.

«Коштів у нас цього року два з половиною мільйони, на наступний ми закладаємо чотири з половиною мільйони, то це на два роки – 7 млн грн.», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

«Цього року передбачається закінчити хоча б у першому читанні хоча б вхідну групу, яка необхідна для того, щоб діти відвідували, більш-менш адекватно заходили в приміщення. Що буде на наступний рік, то вже громада вирішить з міською радою, якщо буде прийнято рішення, що збереження єдиного в місті Палацу культури не потрібне місту, то так і буде», — Вячеслав Почеп, начальник управління капітального будівництва Чернігівської міської ради.

Зокрема, основним завданням наразі в цьому ремонті є завершення облаштування відведення дощових вод із внутрішнього двору палацу та завершення зовнішнього облицювання стін у місцях, де вже встановили утеплювач, щоб не допустити потрапляння на нього вологи. Мозаїка на Палаці культури та мистецтва наразі залишиться на своєму місці.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button