Суспільство (відео)

Французький фотограф фіксує російські звірства в Чернігові (Відео)

Українець – це не визначення в документах. Українець – стан душі. І коли твоя душа кричить, що ти українець, ти не можеш сказати «ні» й увімкнути задню. Ти йдеш тільки вперед і допомагаєш своїй країні на всіх фронтах.

Юрій Білак – француз. Та душа його – українська. І саме його душа привела чоловіка до рідної землі, аби розказати про неї у фотографії всьому світу.

«Я виріс у діаспорі, я – француз, але почуваюся дуже глибоко українцем у душі», — Юрій Білак – французький фотограф.

Україна – головний натхненник для фотографа. Працювати тут він почав у далекому 2004-му, тоді його фото були про мирне життя українців. З початком активної фази визвольної боротьби нашого народу характер фотографій почав змінюватися.

«То не вперше. Я фотографую Україну від 2004 року, був мирний час, прийшов Майдан, прийшла війна. Я був у 14-му році, у 15-му, то я казав, що я йду за історією», — Юрій Білак – французький фотограф.

Ідучи за історією Юрій створює проєкти, що мають показати всьому світу, яка насправді наша Україна, що вона переживає, що відчувають її жителі. Про людей і пережите ними його новий проєкт, для створення якого він приїхав до Чернігова.

«Мій проєкт є спрямований на дітей, їхнє середовище постраждало і вони теж. Я приїхав сюди, бо в Чернігові є ті жахи, які зараз позаду мене, я знав волонтерку, вона тут медик, і я запитав, аби вона мені допомогла знайти дітей. Бо в цьому проєкті я фотографую дітей на різних локаціях», — Юрій Білак – французький фотограф.

«Мені хотілося зображати дитину на такому тлі, на якому вона не має бути. Я хочу, щоб ця виставка їхала світом, щоб вона привертала увагу до того, що діється в Україні. Бо, наприклад, у Франції у нас вибори, пік ковіду і ситуація потроху забувається. Ми в діаспорі робимо все, щоб допомогти, а я допомагаю своїм мистецтвом», — Юрій Білак – французький фотограф.

Сьогодні останній день Юрія в Чернігові, одразу після нашої зустрічі він попрощається з нашим містом-героєм. Жителям Чернігова та всім українцям він залишає слова вдячності та поваги.

«Я – француз, народився у Франції, моя кров – українська. Я пишаюся сміливістю, хоробрістю українців», — Юрій Білак – французький фотограф.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

 

Ще статті по темі

Back to top button