Суспільство (відео)

Критика центральної влади, місто без Атрошенка та «діалог» із містянами: звіт Ломако за рік на посаді (Відео)

Керівники комунальних підприємств міста, депутати та люди похилого віку – така аудиторія зібралась увечері 1 лютого в Чернігівському міському палаці культури. Попри перевищення в місті епідпорогу та всі можливі ризики, зважаючи на те, що наразі в нашій країні триває війна, концертна зала була заповнена людьми. Всі вони прийшли сюди, аби заслухати звіт виконувача обов’язків чернігівського міського голови після року на посаді. Загалом усе дійство тривало понад дві години, умовно його можна поділити на частини: критика центральної влади, спіч про відсторонення Владислава Атрошенка, сам безпосередньо звіт і спілкування з аудиторією у форматі «запитання – відповідь».  

Почався захід із критики Олександром Ломако центральної влади країни.

«Інколи здається, що вони хочуть накрасти, щоб втекти: якомога більше вкрасти і втекти, аби більше не повертатися, тому що у своїй голові вони вже програли. Інколи продивляюся тендери, які проводить держава, один з останніх: «дороги на Закарпатті». Закарпатський котел», — в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Від критики діяльності центральної влади плавно переходимо до теми звільнення колишнього мера Владислава Атрошенка з посади рік тому та до обговорення законності ухвалення цього рішення.

«Я хочу спитати присутніх, чи є тут хтось, хто вірить, що це рішення ухвалювали судді самостійно, без тиску згори? Ви вірите? А ви? Ніхто не вірить.

За це рано чи пізно доведеться відповідати. За це рано чи пізно доведеться відповідати, і я впевнений, що не тільки виконавцям, суддям, які ухвалювали це рішення, а й замовникам цього злочину. Злочину перед Черніговом, чернігівцями й Україною», — в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Та після палкого монологу на вищезгадані теми плавно переходимо до основної теми зібрання: звіту діяльності.

За інформацією пресслужби Чернігівської міськради відомо, що під час активних бойових дій на території області майже 80% закладів освіти Чернігова були пошкоджені або зруйновані: із 34 будівель шкіл зруйнованих — 2, отримали пошкодження різних ступенів — 25. За словами Олександра Ломако, одним із пріоритетів у розвитку міста в 2023-му визначено відновлення та покращення освітньої сфери міста.

Навчальний рік 2023/2024 року у форматі офлайн у 28 школах міста розпочали 23 тисячі учнів та учениць. Це вдвічі більше, ніж 1 вересня 2022 року і понад 80% тієї кількості учнів, які відвідували школу офлайн до 24 лютого 2022 року.

У місті на сьогодні відкрито 41 дитячий садочок, ці заклади відвідують 7 тисяч дітей, ще 1 тисяча місць – вільна.

303 мільйони гривень із бюджету пішло на відновлення закладів освіти в 2023 році, з них 60 мільйонів – на укриття. Великий внесок зробили наші партнери, завдяки яким ми залучили 78,5 мільйона на відновлення закладів освіти», — в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Наступною підтемою звіту стала реформа транспортної сфери Чернігова та її відновлення в 2023 році. Згідно з інформацією, озвученою під час звіту, відомо, що наразі щодня в Чернігові на міські маршрути виходять 103 автобуси, 85 з яких – низькопідлогові, та 56 тролейбусів, 40 з яких – низькопідлогові.

«У 2023 році ми відновили тролейбусну мережу на «ЗАЗ» і «Бобровицю», в 2023 році ми продовжували оновлення автопарку – придбали шість нових автобусів. Цьогоріч, уперше в історії Чернігова, ми придбали тролейбус з автономним запасом ходу.

Цьогоріч, я вважаю, що до кінця першого півріччя ми запустимо тролейбус на Шерстянку», — в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Окреслив виконувач обов’язків чернігівського міського голови і плани на фінансування з бюджету міста в 2024 році: одним з основних напрямів Олександр Ломако назвав ремонтні роботи дорожнього покриття. До речі, не на ділянках, на яких розпочали ремонт у минулі роки, до прикладу, по вулиці Любецькій, а в зовсім нових локаціях міста.

«128 мільйонів у бюджеті закладено цього року на дороги. Я не вважаю, що цього достатньо в повному обсязі, але є великий проєкт, який треба робити. Треба робити перехрестя Михайла Грушевського – Лук’яненка. Приватний сектор слід робити цьогоріч, хоча б грейдерування та підсипання.

Ту частину, яку ми робили торік, ми завершили. Наразі далі продовжувати не будемо, хоча там є проєкт. Заасфальтуємо верхнім шаром, щойно дозволять погодні умови. Далі законсервуємо цей об’єкт на рік-два і, за можливостями бюджету, я вважаю, після перемоги продовжуватимемо», — в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Фіналом заходу став «діалог» виконувача обов’язків мера з чернігівцями у форматі відкритого мікрофона. Серед тих, хто виявив бажання долучитися, були як відверті фанати діяльності міськради. 

«Дякую від щирого серця. – Почекайте. – Почекайте. Дякую від щирого серця за почищені зупинки, нові тролейбуси, а за квіти…», — в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Так і ті, хто ставив доволі незручні запитання місцевій владі.

«Останнього разу на сесію, яка, ймовірно, незаконна, представники «Муніципальної варти» перевищили свої повноваження та не пускали людей на сесію.

Що ми можемо зробити як громада, щоб у 2024 році на ЗСУ з міського бюджету виділяли 1/3 бюджету міста?

Ви ж не будете заперечувати, що корупція існує і на рівні міста, з нею теж треба боротися. Ви реагуєте лише на корупцію на рівні держави й області, але не бачите корупції, яка навколо вас, у Чернігівській міськраді», — в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, щорічний звіт мера є традиційною подією в політикумі Чернігова. У 2024 році його провів виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако – як підсумок його діяльності за рік на посаді.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button