Суспільство (відео)

Кіберпанк ресайклінг: чернігівець перетворює уламки техніки на стильні прикраси інтер’єру (Відео)

Зробити з поламаної комп´ютерної миші скорпіона або змайструвати птеродактиля з жорсткого диска – це нелегке завдання під силу для чернігівського майстра Бориса Потапенка. До того ж чоловік ніколи не робить ескізів майбутніх виробів. Матеріал сам диктує тематику та дизайн.

«Був такий випадок, що давно нічого не робив, вихідні, здається, були, думаю, треба щось зробити. На дивані розклався, у мене все в коробках, по банках розсортовано. Думаю, треба зробити мотоцикл. Почав перебирати, потім хоп – у руки попався такий привід із жорсткого диска. Я подивився – голова птеродактиля. Усе, мотоцикл відійшов. І я починаю складати вже те, що придумалося в моїй голові», — Борис Потапенко, майстер.

Чоловік працює у стилях стімпанк і кіберпанк. У його руках, здавалось би, нікому не потрібні деталі перетворюються на витвори мистецтва. У справу йде майже все.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цукор у кактусі та чорний гранат: унікальна керамомайстерня в чернігівській квартирі (Відео)

«Кіберпанк і стімпанк, «панк» – це ж взагалі як «сміття» перекладається. Зі стімсміття, кіберсміття, тобто всілякі розібрані механізми, годинники. Дуже часто я годинники застосовую. Усі оці шестірні, залізячки. Все, що під ногами валяється. То друзі щось там у пакет назбирають, якихось деталей. Я пориюся, подивлюся. Якщо підходить, то забираю. Якщо ні, то не знадобиться», — Борис Потапенко, майстер.

У стилях стімпанку та кіберпанку майстер працює вже приблизно 17 років. Починалося все з того, що він побачив у соцмережах роботи інших майстрів.

«Михайла Єжова з Пітера та Віктора Воронова з Мінська. Це вже метри стімпанку та кіберпанку. У них теж жучки були на кшталт моїх, але вони вже дуже давно ними займаються, тому в них там уже вихід на захід. Я списався з дядьком Вітею Вороновим, показав своє, ось перший жук. Він написав: «Молодець, роби! Я теж починав із дрібниць». Надихався їхніми роботами», — Борис Потапенко, майстер.

А сам хист до майстрування в Бориса Потапенка з´явився ще в дитинстві.

«З самого дитинства тягнув усілякі недоломки додому. Батьки сварилися. А я з двох поламаних машин зробив одну. Але такої ніхто не мав. Потім батьки побачили це все, почали купувати конструктори», — Борис Потапенко, майстер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витвори мистецтва з непотребу: чернігівський майстер створює оригінальні вироби з дерева (Відео)

Частину своїх робіт майстер дарує друзям або продає. Чоловік розповідає, як одного разу робив замовлення для чернігівського бару, однак господар передумав забирати замовлення.

«Замовили інопланетянина. Все там було в чорному кольорі, освітлення майже не було в барі. Я замовив глину полімерну, що світиться в ультрафіолеті, та зліпив інопланетянина. І господар якось почав за ціну… Інопланетянин десь сантиметрів 30», — Борис Потапенко, майстер.

Скульптура залишилась у Бориса Потапенка. Але якось до Чернігова приїхав британський музикант Кен Хенслі. Саме йому майстер і вирішив подарувати свій виріб.

«Якось так сталося, що інопланетянин на нього схожий. Я вирішив подарувати йому», — Борис Потапенко, майстер.

Зустрітись із зіркою в неформальній обстановці допоміг товариш, який знав організаторів концерту.

«І він мені сказав, що якщо я хочу зустріти Хенслі в неофіційній обстановці, то в нього сьогодні репетиція у філармонії. Я сказав, що хотів би подарувати свою роботу. Він так покрутив і сказав: «Its me!». Так вот как-то», — Борис Потапенко, майстер.

Того дня чернігівський майстер спеціально роздрукував фото музиканта, аби взяти в зірки автограф. Тепер портрет із підписом нагадує про момент знайомства з Кеном Хенслі.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button