Суспільство (відео)

Геріатрична інспекція: реалії Козелецького пансіонату (Відео)

Знімальна група ЧEline уже вкотре працює в Козелецькому районі.

Ми знаходимося біля геріатричного пансіонату.

Сюди ми потрапляли неодноразово, і кожного разу це було по-різному. Доводилося навіть викликати поліцію, але цього разу, сподіваюся, все буде інакше. Адже керівництво пансіонату провело роботу над помилками і погодилося все розказати та показати так, як є насправді.

Цього разу все інакше: нас уже мало не з короваєм зустрічають. Ніхто нічого не забороняє знімати, мовляв, дивіться, що забажаєте – секретів немає.

Від самого початку ми попросили керівника пансіонату прокоментувати неприємну ситуацію, що трапилася під час одного з візитів до цього закладу. Нас навідріз відмовилися пропускати.

Попри те, що пансіонат – це державна установа, а не якийсь секретний військовий об’єкт і, по суті, журналістів сюди мають пускати без жодних бюрократичних погоджень, ми все одно взяли письмовий дозвіл у директора департаменту соціального захисту Олега Русіна. Але документ той не допоміг, власне, як і сам пан Русін.

—  Я поїхав у відпустку. Дійсно 7 днів я був у Туреччині. Ви спілкувалися з охоронцями і моїм заступником. Я коли вийшов, то бачив цей дозвіл. Вам дозволяли знімати, але була заборона на ферму. Чому не пустили вас, я не готовий сказати. Вони вчинили неправильно, — Микола Шапка, директор Козелецького геріатричного пансіонату.

Ситуацію загадкової появи свого заступника Григорія Слісаренка на робочому місці після того, як на допомогу нашій знімальній групі приїхала поліція, Микола Шапка також пояснити не зміг.

— Будь ласка, запитання до тієї особи, з ким ви спілкувалися.

У Козелецькому пансіонаті функціонує власна міні-ферма. На підсобному господарстві півтори сотні свиней і близько сотні корів. Молоком і м’ясом годують стареньких. Чутки про те, що в пансіонаті продають зайве молоко чи м’ясо, Микола Шапка спростовує. Мовляв, у них все чітко – ведеться спеціальний облік.

—  Корів треба, можливо, менше. Якщо не будуть корови, які приносять телят, то ми їх просто виріжемо, видоїмо і буде нуль. Корови йдуть у запуск, вони мають непоганий раціон. Коли корова приводить телятко, то дає менше молока. В один місяць – понад норму молока. Прорахувати дуже важко. По року картина гарна – трохи навіть зверх норми даємо. Хоч і КРУ за це сварило, —  Микола Шапка, директор Козелецького геріатричного пансіонату.

Облік дійсно є. Але виходить цікава картина – за відносними підрахунками щоденно в пансіонаті є 5 відер зайвого молока. І все це віддають телятам.

— Цей облік ви можете побачити. Цей облік дивилася і прокуратура, яка ось приїжджала по суті вашої публікації.  Ми за 2015 рік надоїли 54 тонни молока. Передано продукції на харчування – 36 тонн. Решту молока віддали телятам, — Микола Шапка, директор Козелецького геріатричного пансіонату.

Хоча для двох десятків телят 50 літрів молока – це дріб’язок. Але чи дійсно молоко віддають телятам – це вже справа совісті працівників пансіонату.

А тепер трохи іншої геріатричної арифметики. У Чернігівському пансіонаті перебуває 350 осіб, у Козелецькому – майже вдвічі менше. Фінансування пансіонатів здійснюється з двох джерел. Загальний фонд – гроші обласної ради. І спецфонд – відрахування 75 % з пенсій утриманців пансіонату. Так, Чернігівський пансіонат на 2016 рік має загальне фінансування 22 мільйони.

Козелецький геріатричний, в якому вдвічі менше стареньких, – 12 мільйонів. Здавалося б, усе логічно – різниця 10 мільйонів – вдвічі менше. Але у Козелецькому є «чарівна паличка» — підсобне господарство, яке за логікою повинно значно економити державні кошти. Та в реальності утримання ферми добряче влітає в копійку.

— Електроенергія, оплата праці, працює 2 трактористи, 1 доярка, кладовщик, 0,5 ставки ветеринара.

— Зарплатня сюди. Пальне, але пальне також підрахувати не можна, чи воно пішло на підсобне. У нас автомобіль працює на дизпаливі.

— Вигідно чи не вигідно? Всі затрати, які пішли на підсобне господарство, діляться на одиницю вирощеної продукції. Виходить собівартість.

На утримання підсобного господарства не передбачено окремого кошторису видатків. Звітністю також не передбачено окремого обліку за видатками підсобного господарства.

Тому наші припущення стосовно рентабельності ферми так і залишаються припущеннями. А от щодо користі, то, беззаперечно, добре, що стареньких годують свіжим м’ясом і молоком. Хоча не думаю, що в Чернігівському пансіонаті ситуація гірша.

Стосовно інших продуктів, то керівник Козелецького пансіонату запевняє, що тендери проводяться завжди чесно і прозоро. Мовляв, ніхто махінацій не провертає. Пояснив Микола Шапка й те, чому закуповують дорожчий кисломолочний продукт у невеличких пачках.

— Поставщик Переяслав-Хмельницький. Він виграв тендер на творог. Ми закуповуємо кисломолочний сир із родзинками. Люди це люблять. Але у нас є і діабетики. Їм потрібен сир нежирний, несолодкий. Завод Переяславський відпускає по 10 кілограмів пакети. Вони нам поставляють.

На тиждень мені потрібно творогу для діабетиків усього 2 кілограми. На місяць 8 кілограмів. Він трошки дорожчий. Різниця – 14 гривень. Якщо я нагодую правильно діабетиків і дорожче це на 14 гривень і в цьому проблема, то я внесу ці гроші в касу.

Хай би там що було з підсобним господарством, але воно діє і розвивається. На реанімацію свинарника і корівника з фонду регіонального розвитку виділили майже півтора мільйона гривень. Микола Шапка запевняє, що жодного стосунку до цих грошей не має – всі роботи розписані проектом і всі нарахування здійснюються прозоро.

— Є у нас проект на корівник і на свинарник. Проекти погоджені. Вони пройшли експертизу. Є свідоцтво про те, що пройшли експертизу. Є перелік усіх робіт, які будуть виконані. У нас є технічний і авторський нагляд. Вони повинні стежити за цим. Бригади, незалежно від ЧЕлайну чи іншої організації, заплановані. Договір укладений, вони працюють. Кошти я повинен використати до 31 грудня цього року. Але ми через місяць уже завершимо роботу.

Справді, роботи тривають повним ходом. Ремонт деяких об’єктів уже зроблений повністю.

— Із коштів, які нам виділили на ремонт свинарника, дах повністю зроблений – стропила, новий шифер, балки, повітряний водовідвід.

— Розібрали великий корівник і свинарник. Привезений новий матеріал: стропило, утеплювач. Будемо все це робити. В короткі терміни зробимо.

Що стосується африканської чуми, через яку нас нібито і не пускали на підсобне господарство, то, як з’ясувалось, ніхто ніякої дезінфекції не проходить.

— Люди приходять на підсобне – вони перевдягаються. Будівельники не мають доступу до свиней, вони знаходяться за 20 метрів від них.

Усі ми добре розуміємо, що насправді нас пускали не через чуму. Чиновникам час би вже зрозуміти, що від журналістів нічого не сховаєш – і подібні перешкоджання зіграють проти них. А щодо Козелецького геріатричного пансіонату, то, ми сподіваємося, що все там буде добре, і на нелегких долях стареньких ніхто не буде збагачуватися. Хочеться, щоб люди доживали свого віку дійсно в затишку та щасті.

Ще статті по темі

Back to top button