Суспільство (відео)

Небезпечні кліщі в Чернігові: що треба знати, щоб не померти від укусу (Відео)

Мобільні, голодні і дуже агресивні – з квітня по травень і з серпня до вересня спеціалісти спостерігають сплеск активності в кліщів. Поки ви відпочиваєте на природі чи гуляєте парком, вони шукають на вашому тілі солодке місце.

«Йому потрібне місце найніжніше на тілі – міжпальцеві проміжки, пахви, інтимні ділянки, особливо в чоловіків і жінок», — розповідає головний лікар Чернігівської міської лікарні № 4 Юрій Стецьков.

У періоди активності кліщів до лікарень звертаються багато людей. За словами медиків, дехто навіть не здогадується, що носить на собі небезпечного сусіда. Його часто плутають із бородавкою. Після кожного походу до лісу чи прогулянки парком, лікарі просять добре оглядати своє тіло – якщо вкусить кліщ, наслідки можуть бути плачевними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маївка прийшла – наркологам роботи додала

«Кліщ вкусив, спостерігаємо кілька днів. Якщо пішла гіперемія, тобто почервоніння, є почервоніння та свербіж, це великі передумови того, що йде не просто алергічний процес, а ще й реакція, пов’язана з запальним процесом, тобто приєдналася та інфекція, з якою нам доведеться боротися», — продовжує головний лікар Чернігівської міської лікарні № 4 Юрій Стецьков.

Кліщі переносять багато інфекцій, заразившись якими, можна навіть попрощатися з життям. При укусі інфіковані кліщі можуть наділити вас енцефалітом чи хворобою Лайма. Остання уражає нервову та серцево-судинну системи, суглоби та шкіру, може спричинити параліч лицьового нерва і навіть хронічне запалення мозку. Хвороба Лайма нині дуже поширена в Україні. Чернігівці, які спокійно відпочивають у паркових зонах, не переймаються питанням власного захисту.

«Ми не знаємо, що тут кліщі. Ми думаємо, що все добре і налаштовані на позитив. До тих, хто позитивний, нічого не чіпляється», — говорить жителька Чернігова Ірина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезон розпочато: чим небезпечні кліщі

«Я так сильно не боюся, але якщо є кліщ, то витягнути його ниточкою обережно. У мене собака, то я ниточкою витягую кліщів», —  говорить жителька Чернігова Людмила.

Якщо вкусив кліщ, бажано звернутись до лікарні. Там його швидко дістануть. Якщо такої змоги немає, то варто обережно викрутити кліща пінцетом, прокрутивши проти годинникової стрілки. Медики радять більше не експериментувати з іншими популярними, однак сумнівними методами, які можуть спричинити запалення, – змащування кліща олією чи спиртом, витягування  обрізаним шприцом.

«Сьогодні поширений метод видалення кліщів – це вакуумним методом, коли обрізується шприц, підставляється до ділянки, яку уразив кліщ. Це все неправильно, так робити не варто», — зауважує головна медична сестра Чернігівської міської лікарні №4 Олена Бірюкова.

До речі, після контакту з кліщем лікарі радять пропити антибіотики, аби запобігти запальним процесам. Правильні ліки вам порадять у медичному закладі.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button