Суспільство (відео)

Гуманітаркою по ботулізму і туберкульоз наступає: гострі теми медицини Чернігівщини (Відео)

Медики Чернігівщини зібрались на колегії, щоб обговорити найбільш нагальні проблеми медичної галузі. Так для хворих на СНІД планують збільшити кількість пунктів, де їм надаватимуть антиретровірусну терапію. В медичній реформі, яка трохи пригальмувала, до кінця року мають затвердити Ради госпітальних округів. До них також делегуватимуть своїх представників і новостворені – об’єднаних територіальних громад. Зачепили медики й резонансне питання ботулізму в Україні.

«На Чернігівщині випадки ботулізму були і цього року. У нас вже є співпраця з Міністерством охорони здоров’я. Отримана гуманітарна допомога для цього захворювання. І якщо в нас, не дай Бог, виникає ситуація, то ми напряму звертаємось до міністерства і будемо отримувати препарати за фактом», — розповідає начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петро Гармаш.

Розказали медики і про перебіг Програми реімбурсації, за нею вже виписано й оплачено понад 150 тисяч рецептів на суму близько 4 із половиною мільйонів гривень. А в Міністерстві за зверненнями з регіонів планують переглянути перелік препаратів у бік збільшення. У напрямі лікування туберкульозу також плануються зміни.

«Готується новий протокол у державі з лікування туберкульозу, який віддасть ще більшу перевагу лікуванню в амбулаторних умовах. Коли заклад будувався більше 30 років тому, було дві форми туберкульозу, на сьогодні їх уже сім. Ці форми не повинні перетинатись між собою в умовах стаціонару. Кожна форма повинна лікуватись або в окремій палаті, або в окремому відділенні», — зазначає головний лікар КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер» Микола  Дейкун.

Медики кажуть, що нові форми туберкульозу були буквально вирощені в наших умовах через недосконалість лікування. Так, найбільш небезпечна і нова форма туберкульозу – мультирезистентна, трапляється і в країнах Європи, але, порівняно з нами, разів у десять рідше.

«У нас десять років тому були дуже великі перебої з протитуберкульозними препаратами, хворі погано лікувалися, схеми лікування були незбалансовані. Тоді й з’явились мультирезистентні форми туберкульозу. А зараз уже є люди, в яких уперше виявляють туберкульоз, і він уже має таку форму. Тому епідемія змінилась докорінно», — наголошує головний лікар КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер» Микола  Дейкун.

Перехід на амбулаторне лікування призведе до скорочення кількості ліжко-місць у тубдиспансері. Заклад будувався на 750 ліжок, сьогодні використовують 505, а з наступного року буде близько 300. Крім туберкульозу, медики обговорили й онкологічні проблеми. Так, для встановлення в онкодиспансері лінійного прискорювача розглядали питання співфінансування районів області у цьому проекті.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button