Суспільство (відео)

«Халатна» комісія: власникам зруйнованих будинків не подобається, як описують їхнє майно (Відео)

Її будинок починає розсипатися.

«Я бомж і двоє дітей моїх», — говорить мешканка зруйнованого будинку Валентина Кужельна.

Чи вдасться його врятувати – не відомо. Будівля вся промокла від зливи. Кілька днів тому води у дворі було по самі вікна. Це й спричинило руйнацію.

«Я чула, як із-під підлоги вибивається вода. Я молилася до Бога, щоб не склався дім і я там не потонула, а решта вже не мала значення, я молилася до Бога, щоб мені залишитися живою», — говорить постраждала Валентина Кужельна.

По самі вікна вода стояла і в хатах.

«У всіх кімнатах отакий був рівень води: стінка, крісла плавали, холодильник змило, впав», — пригадує постраждалий Володимир Ульянов.

«Він просто перевернувся, є фотографії, де воно все плавало. Шафа… отут було видно, де був бруд, дивіться», — показує постраждала Валентина Єдомаха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хаос і байдужість накрили Чернігів: заступник мера не спить через побачене після повені

Жодної вцілілої побутової техніки і меблів. Усе майно люди повиносили на вулицю, на парканах сушать килими та білизну. Мешканці понад 60 домогосподарств по вулиці Декабристів і Селюка втратили все, що наживали роками. Тут міська влада розводить руками і в усьому звинувачує погоду та сильний дощ.

«Випало 72 см на 1 м2 , такого ще жодного разу не було в Чернігові, будь-яка зливнева каналізація не зможе справитися», — зазначає начальник відділу Чернігівської міської ради Григорій Годун.

Жителі цього мікрорайону на своїй пам’яті пригадують багато дощів, але жодного серйозного підтоплення. Таке, кажуть, сталося вперше. Причиною вважають забудови та недоглянуті зливові каналізації.

«Каналізація у нас під дорогою, ідуть круги, іде бетонка, висота цих кругів 2 метри. На метр ми з чоловіком туди ходили, коли не було дощу, вони вже забиті, як їх почистити під дорогою – я не знаю», — говорить мешканка зруйнованого будинку Галина Ульянова.

«У нас ці труби не функціонують, вони повністю заспані піском, я прожила тут 35 років, такого не було. Так, була вода, підходила до фундаменту, але такої не було», — наголошує мешканка зруйнованого будинку  Валентина Кужельна.

«Тут у нас виходить наче помийна яма, злив і з Козацької, і з Декабристів, і там у нас каналізація була через дорогу, а там зараз набудували гаражів, там діаметр труби малесенький, він не встигає», — розповідає мешканка зруйнованого будинку Тетяна Грищенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів затопило: наслідки зливи

Зливові каналізації зрештою почали розчищати. Та вже пізно. Зруйновані будинки і пошкоджене майно цілий день обстежувала міська комісія. Висновків наразі жодних немає.

«Воно висохне, мабуть, зарано ще казати… коли стане щось зрозуміло, тоді й буде зрозуміло», — вважає заступник голови Новозаводської райради Володимир Велігорський.

Тим часом мешканці будинків торгуються за кожну втрачену річ і підозрюють комісію у підігруванні міській владі.

«Знаєте, халатно. Це не від душі було. Люди не розуміють. Стілець? А що з ним сталось? Він висохне. Кухонні меблі, стільці… з ними теж нічого не сталось, все це висохне. От можна її відіпрати? Може, й вдалося б, але машинки в нас нема, машинка в нас затоплена», — розповідає мешканка зруйнованого будинку Валентина Єдомаха.

Акти обстеження комісія віддасть у мерію для нарахування та відшкодування збитків. Чи дочекаються люди грошей – не відомо. Бо виплат до цього часу ще не отримали й власники домогосподарств, яких затопило під час весняної повені. Спитати про це мера теж проблематично, його все ще немає в місті і люди залишилися сам на сам зі своєю бідою.

«Він з’явиться, він з’явиться. Вам не достатньо, що я тут є?» — говорить заступник чернігівського міського голови Олександр Атрощенко.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button