Суспільство (відео)

Хрестоматія української вишивки: презентували книжку про село на Чернігівщині (Відео)

Краєзнавець Іван Кирієнко продовжує свою творчу справу на благо нащадкам, аби вони краще знали історію та особливості рідного краю. В обласній бібліотеці Короленка презентували читачам  видання «Черниш. Книга 2. І хрестиком, і доріжкою». Першу книжку про історію свого рідного села «Черниш» він видав у 2018 році, працював над цим виданням понад п’ять років: збирав матеріали, довідки та факти з історії села. У своїй книжці він детально описав побут, традиції та звички рідного Черниша. До своєї роботи автор ставиться дуже скрупульозно та намагається зібрати всі подробиці, аби якнайкраще розкрити картину того часу. З таким підходом він готував і другу книжку.

«Книга №1 – це був мій особистий досвід, тому що я не журналіст, не письменник. Тож коли підготували першу книгу та видали її, я боявся, що там буде багато чого не так. Тому що історія, краєзнавство – це насамперед особи, події, люди, дати. І тут треба бути дуже обережним», — Іван Кирієнко, автор книжок, краєзнавець.

Проте переживання виявилися марними, а книжка посіла визначне місце серед краєзнавчої літератури Сіверського краю. А другу книжку «Черниш. Книга 2. І хрестиком, і доріжкою» автор присвятив темі вишивання і тому, як життя та мистецтво впливали одне на одного.

«Мене дуже цікавила тема вишивки і вишивання, я бачив ці предмети національної вишивки, починаючи з національного одягу – фартух, плахта, намітка, косинка, спідниця вишита, сорочка спідня та обрядова. І всюди людина вкладала душу, тобто вона малювала голкою. І це мене настільки перейняло, що в цьому я побачив окремий вид сільського побутового мистецтва. Тому що дійсно для жінок і чоловіків це доволі цікаве заняття. І за дослідженням вишивки та вишивання я намагався показати саме людину, чим вони жили та як переживали, як ці всі події впливали на людину», — Іван Кирієнко, автор книжок, краєзнавець.

У книжці автор розповідає про майстринь із рідного села та інших відомих вишивальниць України через призму вишивки та вишивання як окремого виду сільського побутового мистецтва.

«І мені здається, що це вдалося. Не як фундаментальне дослідження, бо воно дуже глибоке, а як своєрідна абетка для людей, які хочуть пізнати, що таке вишивка та вишивання. Як невелика хрестоматія», — Іван Кирієнко, автор книжок, краєзнавець.

Видання ілюстроване цікавими фотографіями, що наочно показують зразки традиційної вишивки в побуті та обрядах, які супроводжують людину від самого народження і до моменту відходу у засвіти. А також доповнене унікальними колекціями українських майстрів.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button