Суспільство (відео)

Інсуліновий трилер, або Чи чекати діабетникам «чорної п’ятниці» (Відео)

До редакції ЧЕline звернулась жителька Чернігівського району по допомогу. За її словами, з нового року вона і багато її знайомих, хворих на цукровий діабет, не мають змоги отримати безкоштовний інсулін, яким уже багато років їх забезпечують за рахунок державних соціальних програм.

«В аптеці сказали: «Вибачте, інсулін весь видали». Видали повністю, дві гривні залишились, але ж ми вам на дві гривні не накапаємо. Виділено було на 76 тисяч – повністю все роздали людям. Тобто ті 40%, які держава виділила і на мене також, то мені нічого не дісталося», — Юлія Томилко, жителька Чернігівського району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через халатність господині на Чернігівщині новий випадок сказу

Далі дослідження цієї ситуації більше нагадувало футбольний матч.

«Зараз кошти вже пішли, тобто на початок року проблем не має бути, тому звертатися виключно до керівництва аптек, щоб вони забезпечили наявність того чи іншого інсуліну в тій чи іншій аптеці», — Володимир Пулін, заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

«Препаратів інсуліну в аптеках у достатній кількості. На аптечному складі маємо трьохмісячний запас. Тож щойно хворий приходить до аптеки, він у будь-якому випадку отримає інсулін», — Лариса Мартиненко, заступник генерального директора КП «Ліки України».

«Взагалі немає інсуліну. Вже все видали», — Юлія Томилко, жителька Чернігівського району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загартовування: чернігівський лікар зробив важливе пояснення

Виявляється, виділених державою коштів недостатньо.

«На препарати інсуліну наша потреба – 46,9 млн. На сьогодні міністерство нам виділило 18 млн 277 тисяч», — Володимир Пулін, заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Решту мають виділяти місцеві громади. Проте, як виявляється, не всі з них попіклувалися доповнити скромний внесок центрального бюджету. Тому на практиці виходить: хто перший встиг – той і з інсуліном, оскільки дробити його кількість у рецептах аптеки не мають права. Така ситуація може створювати неймовірний ажіотаж для хворих на діабет на початку місяця. А єдиним, хто може в дорадчому форматі вплинути на всі адміністративні одиниці на Чернігівщині, є обласна адміністрація.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button