Суспільство (відео)

Історичний сад: музей-садиба Коцюбинського в Чернігові чекає на відвідувачів (Відео)

Сьогодні хочеться хоча б на хвилину зупинити час, аби в нестримному потоці новин дати собі змогу видихнути, перевести думку в іншу систему координат. Споглядання прекрасного – те, чого нам усім сьогодні так бракує. Одним із місць, що здатне допомогти в цьому, є музей-садиба Михайла Коцюбинського в Чернігові. Свого часу відомий митець тут відпочивав, надихався і творив. На щастя, ми також маємо змогу відчути та побачити те, що так сильно любив письменник – його сад, який він заклав власноруч.

«Михайло Коцюбинський придбав цю садибу у 1898 році, це був будиночок, господарське приміщення та приблизно пів гектара землі за будиночком. Вся родина Коцюбинських дуже любила свій сад, доклала багато зусиль, щоб він був такий красивий, доглянутий. Михайло Коцюбинський із дружиною обговорювали, які саджанці де посадять, який вигляд матимуть клумби, де придбати ці саджанці. От вони насадили дерев плодових, декоративних, кущів, квітів різноманітних»,- Наталія Коцюбинська – заступник директора з наукової роботи Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Кількість і розмаїтість рослин зачаровує. В єдину гармонійну композицію тут поєднуються звичні для нас троянди і тропічні агави. До речі, агави свого часу Коцюбинський побачив на острові Капрі. Тоді чутливу душу письменника вразила їх особливість – помирати одразу після цвітіння. Пізніше ці тропічні рослини з’явились у садибі Михайла Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині створили віртуальний музей пам’яті війни (Фото)

«І ось цей сад ще за життя письменника вважався одним із найкрасивіших у Чернігові, а коли музей уже створено, певна річ, він теж завжди був окрасою музею. Особливо в літній період, тому що величезна кількість квітів цвіте в нас. Починаючи від ранньої весни, від найперших підсніжників, крокусів, гіацинтів, і вже до пізньої осені в нас завжди щось цвіте. Зараз у нас відійшли іриси і зацвітають троянди. Починається такий трояндовий період, і це дуже красиво»,- Наталія Коцюбинська – заступник директора з наукової роботи Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Сучасне планування саду – таке, яким було за життя Коцюбинського. Відновити його вдалося завдяки спогадам доньки письменника. В період активних бойових дій на Чернігівщині сад не мав належного догляду, тому зазнав цілком звичних природних деформацій. Утім, менше ніж за місяць працівникам музею вдалося облагородити сад. Цим вони продовжують займатися і на сьогодні.

«Навіть наукові співробітники прополюють клумби, нічого страшного в цьому немає. Робота на землі відволікає»,- Наталія Коцюбинська – заступник директора з наукової роботи Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Брудні лапи російських окупантів торкалися будинку, в якому творив письменник. Та, на щастя, історичні клумби понівечити їм не вдалося, тому сьогодні вони продовжують радувати і надихати як працівників, так і гостей музею.

«Чернігівці, які відвідували наш музей раніше, знають, що в нас дуже гарно, і ходять. Нас радує і незначна кількість людей, бо ще не всі повернулись. Але вже приходили. Хочеться трохи позитиву в такі складні будні, тому відвідини нашого саду людям принесуть тільки радість»,- Наталія Коцюбинська – заступник директора з наукової роботи Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

                                                                                                                                                Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button