Суспільство (відео)

«Історія зі смаком»: у Чернігові презентували реконструкції барокових суконь XVIII століття (Відео)

Ошатне барокове вбрання й інтер’єр. У Чернігівському історичному музеї ім. В. Тарновського презентували реконструкції барокових суконь початку XVIII століття. Захід відбувся в межах музейного простору «Мода Гетьманщини: від бароко до рококо». На заході були присутні майстрині, які відтворили барокове вбрання, та кураторка проєкту «Історія зі смаком». Метою цього проєкту є привернення уваги саме до Мазепинського бароко, що багато років замовчувалося та було знищене.

«У період із 1695-го по 1720 рік ми в Україні не маємо жодного портрета. Тобто уявляєте рівень, як це все було винищено, знищено, випалено? Саме тому ми хочемо цей період відновити, ми хочемо показати, як українці жили в цей період. Наш проєкт – це насамперед документалки. Ми створюємо документалки про барокову добу», — Ганна Гороженко, кураторкапроєкту «Історія зі смаком», письменниця.

У межах цього проєкту були відшиті шляхетні мантуї, які носили жінки козацької старшини.

«Я в руках тримаю портрет Анни Дольської – це і є той праобраз цієї мантуї, яку ми спробували створити. Тут домотканий шовк, муар, шовкові мережива, плетені вручну. Це максимально історичний костюм. Воно вже більш легке для жінок, скажемо так. Можливі дві, три, чотири варіації однієї сукні. Тобто змінювати станек – це ось передня складочка, спідницю – і у вас вже інший образ», — Ірина Філіпова, реконструктор барокового вбрання.

Перед відтворенням такого вбрання тривала кропітка робота з вивчення історичних книжок і портретів, пошук і підбір відповідних тканин.

«Саме ця мантуя створена за книжкою Нори Во. Оригінал знаходиться в музеї «Метрополітен» в Америці. І залекалами Нори Во я вже відшила з натурального шовку цю мантую. Це досить рання мантуя. І особливість її у тому, що їїшили не повністю на підкладі, шви майже всі були відкриті, драпірувалиїї ззаду за допомогою кілець на передніх частинах, а ззаду пояса пришивався гачок, на якій ці кільця одягалися,таким чином формувалася отака драпіровка», — Ольга Шименкова, реконструктор барокового вбрання.

Створення таких проєктів є надважливим, аби ми пам’ятали та берегли свою історію, яку крізь роки продовжують нищити вороги.

«У нас дуже цікава історія, багата. І ці проєкти важливі не тільки для нас, а саме для молоді, яка після нас це зберігатиме, передаватиме своїм дітям ці знання, щоб не втратити», — Ольга Шименкова, реконструктор барокового вбрання.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button