Суспільство (відео)

Із 1 серпня антибіотики тільки за рецептом: що треба знати пацієнту (Відео)

Купити антибіотики в аптеці з 1 серпня можна буде тільки за наявності рецепта. За повідомленням Міністерства охорони здоров’я, електронні рецепти на антибіотики – це перший етап запровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у вирішенні проблеми неконтрольованого вживання ліків. Лікарі такі впровадження також підтримують.

«Це дуже правильне рішення, бо не тільки в Україні, а й в усьому світі є серйозна проблема з антибіотикорезистентністю. Власне, коли в 1928 році винайшли пеніцилін, це був фурор. Справжній переворот у медицині, але ситуація змінюється, оскільки антибіотики є дуже доступними, ми використовуємо їх як захочемо, через це й виникла проблема», — Марина Єрецька, лікар-пульмонолог.

Згідно з даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирають орієнтовно 700 тисяч осіб. Багато людей схильні самі поставити собі хибний діагноз і придбати самостійно антибіотик, або ж не слухають призначення лікаря та порушують режим прийому. Так і виникає резистентність.

«Сьогодні людина приймала певний антибіотик, призначив лікар на 5 днів, але минуло 2-3 дні, пацієнту стало краще, і він сам вирішив, що годі приймати далі. Власне, от після таких випадків бактерії і стають резистентними до цього різновиду антибіотика. І коли ця людина або інша, якій передалися ці бактерії, захворіє, цей антибіотик уже не буде діяти та допомагати», — Марина Єрецька, лікар-пульмонолог.

Тож із 1 серпня розроблено певний алгоритм дій для пацієнта.

«Тепер для того, щоб отримати антибіотик, треба буде обов’язково звернутися до свого сімейного лікаря або ж до вузького спеціаліста. Якщо людина хворіє кілька днів, то пацієнт звертається до лікаря, він проводить огляд, можливо, треба буде здати певні аналізи, аби впевнитися, що це саме бактеріальне захворювання. У такому випадку виписується рецепт – і людина вже отримує антибіотик, який впливатиме саме на це захворювання», — Марина Єрецька, лікар-пульмонолог.

Якщо ви не маєте смартфона, це не буде перешкодою: лікар надасть вам роздрукований варіант рецепта. А аптеки в районах бойових дій або в окупації на час дії воєнного стану можуть і надалі відпускати ліки без рецепта лікаря.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button