Суспільство (відео)

«Книга року – 2023»: на Чернігівщині стартував літературний конкурс (Відео)

У Чернігові розпочато прийом творів на літературний конкурс «Книга року – 2023», який традиційно проводиться в Чернігівській міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського. У конкурсі можуть взяти участь книги, що вийшли друком 2023 року. До розгляду приймають художні та публіцистичні твори авторів, чия творчість або біографія пов’язані з Чернігівщиною.

«Конкурс «Книга року» відбувається в нашій бібліотеці з 1999 року. Більше як сотня авторів стала переможцями цього конкурсу», — Олена Сльозка, заступник директора Центральної бібліотеки ім. М.М. Коцюбинського.

Як взяти участь у конкурсі, розповіла членкиня журі конкурсу «Книга року – 2023» Олена Терещенко.

«Якщо ця книга видана, треба принести до бібліотеки один примірник щонайменше та подарувати. І написати заяву. Якщо це рукопис, то ми приймаємо в електронному вигляді на нашу пошту бібліотечну. Також треба надіслати рукопис, коротку бібліографічну довідку й обов’язково синопсис», — Олена Терещенко, членкиня журі конкурсу «Книга року – 2023».

Основними жанрами та номінаціями конкурсу є проза, поезія та публіцистика, проте цей список може доповнюватися. Наприклад, на конкурсі «Книга року – 2022» було запроваджено новацію: приймали не лише вже надруковані книги, але й рукописи.

«Цього року в нас вдруге буде номінація «Майбутня книга», якою ми відзначаємо рукописи. І якщо перший раз ми приймали рукописи в різних жанрах, то цього року вирішили обмежитися тільки романами. Тому що саме переможців в цій номінації ми пропонуємо до розгляду українським видавництвам. Просунути роман – будемо відверті, це значно легше, ніж, скажімо, збірку віршів невідомого автора або коротку прозу», — Олена Терещенко, членкиня журі конкурсу «Книга року – 2023».

Мета конкурсу «Книга року» – популяризувати літературу Чернігівщини, розповісти про неї та допомогти авторам знайти свого читача.

«Я вважаю, що на сьогодні дуже важливо, особливо в такий нелегкий час, не забувати, що культура також потребує підтримки, потребує розвитку, бо це основа нашої національної ідентичності, і треба підтримувати авторів, які в цей важкий час таки видають книги і пишуть книги, бо це насправді дуже важко в таких стресових умовах. Це велика підтримка, насамперед моральна», — Олена Терещенко, членкиня журі конкурсу «Книга року – 2023».

Для участі в конкурсі вже прийнято орієнтовно 10 книжок. Заповнити заявку та взяти участь у конкурсі «Книга року – 2023» можна до 31 березня 2024 року.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button