Суспільство (відео)

Красилівка обрала Олишівку. Селяни дали відсіч чиновникам із Козелецької РДА (Відео)

Громадьські слухання в Красилівці видалися надзвичайно бурхливими. Мешканці села приймали доленосне рішення – до якої об’єднаної громади їм увійти. Пропозицію їм надіслали вже наявна Кіптівська громада, перспективна Олишівська та районний центр Козелець. Володимир Кучма, очільник Кіптівської громади, наводить аргументи на свою користь.

«Ми платимо зарплати, ми щось ремонтуємо, будуємо, створюємо. Я вас запрошую до нас, щоб ви поспілкувалися з людьми та побачили зміни в житті», — голова Кіптівської об`єднаної територіальної громади Володимир Кучма.

Олишівка робить лише перші кроки для створення громади. Згоду на об’єднання вже дала сусідня Смолянка, тепер сільський голова Олишівки приїхав до Красилівки. Каже, цього візиту довго добивався, однак зустріч затягувалась. Натомість очільник райдержадміністрації Володимир Швед і селищний голова Козельця виношували свій план – потайки агітували мешканців Красилівки, Чемера, Хрещатого та Надинівки вступати до Козелецької громади. І це все, попри порушення методики об’єднання.

«По Надинівці була така ситуація: 17 травня там хотіли провести громадські слухання, однак ми про це і не знали. Туди поїхала адміністрація Козельця. Вони агітували людей входити до їхньої громади, хоча таким чином вони порушували б закон, адже для входження Надинівки та Красилівки Козелецькій громаді треба переплигнути через Кіптівську»,- Олишівський селищний голова Сергій Малець.

На слухання до Красилівки тепер очільник району не приїхав, прислав свого заступника. Той всіляко ухилявся від гострих запитань. Розуміючи неправомірність входження Красилівки до Козелецької громади, був обережним у своїй промові.

«Я вас прошу трішки зачекати і все зважити, відтермінувати вирішення цього питання», —  перший заступник голови Козелецької РДА Юрій Заславський.

Затягування часу в питанні створення громад – те, чим відзначаються чиновники Чернігівщини. Недаремно область пасе задніх у процесі децентралізації. Однак у Красилівці чекати не захотіли. Життя під крилом чиновників Козельця їм набридло. Село зробило свій вибір.

«Так історично склалося, що Красилівська сільська рада була колись у складі Олишівського району, люди це пам’ятають. Їм жилося краще , тому й зробили вибір», — Красилівський сільский голова Микола Пищолка.

Олишівська громада переконана у своїй самодостатності. За рахунок податків від доходів фізосіб та акцизів із заправок бюджет можна збільшити в рази. Однак ключове питання – земельне.

«Потрібно буде проводити інвентаризацію землі та наводити лад, тому що по Смолянці там попробуй розібратись. Зараз село отримує лише 400 тисяч гривень, а може до 2-х мільйонів заробляти», — Олишівський селищний голова Сергій Малець .

Навіть попри те, що Красилівка не захотіла об’єднуватись з Кіптями, ці громади домовилися про співпрацю в майбутньому. Адже рішення про входження до Олишівської громади мешканці прийняли самостійно, і це всупереч тиску Козелецьких чиновників, які не втрачають надії створити на основі району одну велику громаду, аби продовжувати набивати кишені за рахунок простих селян.

Ще статті по темі

Back to top button