Суспільство (відео)

Курс молодого медика: чернігівські школярі можуть опанувати професію, не чекаючи випускного (Відео)

Зі шкільної парти одразу до операційної кілька років поспіль потрапляють випускники ліцею для обдарованої сільської молоді. Учні закладу проходять стажування в різних медичних закладах міста. Та вже два роки їх ознайомлюють із професією медика в Чернігівському медичному центрі сучасної онкології. Ідея «професійних студій» належить саме педагогам ліцею.

«Це має такий вигляд: раз на тиждень учні зранку приходять до медичного закладу і керівник розподіляє їх по відділенню. Наприклад, сьогодні ти йдеш займатися харчуванням хворих, ти – в маніпуляційну, а ти – в морг, ти – на операцію, а ти сьогодні психологічно забезпечуєш комфорт дідуся, який післяопераційний і до нього ніхто не приїздить. Через тиждень ці ролі міняються», — розповідає Ганна Коломієць, директор Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.

Робиться це для тих, хто виявив бажання вступати до медичних вишів. Таким чином майбутні абітурієнти можуть долучитися до професії лікаря, яка часом відрізняється від картинки у фільмах, побачених по телевізору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Чернігові не буде обласного онкодиспансера

«Їх було по три-чотири особи в кожному відділенні. І вони могли побачити роботу від початку до кінця і медичної сестри, і лікаря. Їх навіть заводили до операційної, щоб вони могли побачити цей дух операційний, побачити, чи вони бояться цього приміщення, пацієнта, який перебуває під наркозом, саму операцію. Наявність крові в операційній рані. Зокрема, щоб вони побачили, як роблять клізми, як проводять обстеження, як виконують внутрішньовенні інєкції», — говорить  Валерій Зуб, головний лікар Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

Така практика дає можливість зрозуміти, чи підходить дитині саме ця професія, і вчасно змінити професійні вподобання. Та ті, хто не відсіявся, мають непогані шанси для вступу. Так, минулого року вся група, яка стажувалася в онкологічному центрі успішно вступила до медичних вишів. Цього року студію закінчують семеро осіб.

«Ажіотаж у нас був великий. Півгрупи одразу підняли руки, що вони хочуть відвідувати медичну студію, всім було абсолютно цікаво, ми туди ходили натовпами. Нас зустріли там дуже приємно, але з часом діти розуміли, що це не буде професією їхнього життя, дехто відійшов свідомо», — зазначає  Оксана Коваль, вихователь другого хіміко-біологічного профілю Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В онкодиспансері провели “ювелірну” операцію

В онкологічному центрі кажуть що таке стажування впроваджуватимуть і надалі. Тим паче, що заклад уже має чималий досвід у впровадженні навчальних програм. Так, нещодавно тут пройшла школа вагінальної хірургії.

«Є потреба і запит лікарів. До речі, оці вагінальні операції, які ми робимо при нетриманні сечі, в Україні виконують буквально кілька хірургів. І ми є одним із чотирьох центрів в Україні, які виконують ці операції. Провести таку операцію багато лікарів так і не ризикують. Дійсно, це дуже складні, педантичні такі операції, які треба виконувати, не травмуючи сусідніх органів. Тому хірургів, які виконують такі операції, не так і багато», — наголошує Валерій Зуб, головний лікар Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

«Особливості цих операцій – це, крім того, що ми повинні пролікувати жіночу патологію, ми повинні бути готові до того, що під час операцій можуть бути будь-які несподіванки, будь-які ускладнення. Вони можуть бути з поширеністю запального процесу, інших патологій, які можуть переходити на ці органи. І тому хірурги повинні вміти оперувати й на цих органах так само», — говорить Юрій Шень, завідувач онкогінекологічного відділення Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

Проведення операцій у рамках саме вагінальної хірургії вважається мініінвазивним, тобто таким, коли жінка після операції реабілітується за пару днів. Також ці операції зменшують ризик ускладнень у майбутньому.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button