Суспільство (відео)

«Лопатами і ґрунтом: комунальники знайшли, чим залатати розмиті дощем схили ВАЛу (Відео)

Працівники комунального підприємства «Зеленбуд» нарешті вийшли латати дірки на схилах чернігівського ВАЛу. До вечора сподіваються впорядкувати найбільшу промоїну, що утворилася тут кілька днів тому. Її обнесли червоними стрічками, аби тут ніхто не травмувався.

«Закидаємо ґрунт і будемо трамбувати потроху, підняли гілки туї, щоб якнайбільш якісно окультурити цей промив, це другу машину привезли ґрунту, я думаю, ще машини дві, мабуть, треба», — говорить працівник КП «Зеленбуд» Володимир Тетусь.

Промоїни на схилах ВАЛу утворилися внаслідок великого дощу – негода, що накрила Чернігів, накоїла лиха і в цій зоні. Вода лилася з такою силою, що змивала на своєму шляху і землю, і коріння туй, які ростуть на схилах ВАЛу. Оці світлини зробив екскурсовод та історик Володимир Пилипенко якраз у пік негоди і виклав їх у соцмережу, щоб привернути увагу влади до проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після зливи Вал і Болдина гора опинилися на межі існування

«У суботу стався справді великий дощ, я може не назвав би це справді стихійним лихом, це великий літній дощ і велика кількість води випала, і земля це все не встигла ввібрати, а тому за рахунок великої кількості води просто утворилися великі промоїни, великі тріщини, частина ВАЛу стала відколюватися», — розповідає історик, екскурсовод Володимир Пилипенко.

Руйнацію ґрунту в цій частині ВАЛу Володимир Пилипенко вважає природнім процесом. Але переконаний, що вберегти схили таки можна. Тут мають фахово попрацювати експерти і комунальники.

«На ВАЛу взагалі проблема з водовідведенням, це не секрет і це треба вирішувати. Десь є зливнівки, от, наприклад, за нами, десь її немає, а коли дуже велика кількість води випадає, то стічні труби її не встигають, треба консультуватися із геодезистами, із будівельниками, як це можна закріпити. Бо, мені здається, засипка самої тріщини ні до чого не призведе, якщо вона почала відколюватися, то вона буде відколюватися постійно, а треба підтримати цей ґрунт», — продовжує історик, екскурсовод Володимир Пилипенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЖКГ прокоментували підмивання схилів на Валу та Болдиній горі

У КП «Зеленбуд» поки що нічого не коментують. Обіцяють вивчити ситуацію і вже далі шукати шляхи вирішення проблеми. А от наскільки вистачить завезеного ґрунту, чи не змиє його наступний дощ і чи не буде марною праця зеленбудівців – передбачити важко.

«Чи зверху бетонувати, я не знаю, зверху закріпити, щоб більше такого не повторювалося», — говорить працівник КП «Зеленбуд» Володимир Тетусь.

До речі, серед планів комунальників – вдосконалити систему водовідведення на території ВАЛу, аби такі ситуації більше не повторювалися. Та поки що це лише плани. До речі, великі промоїни після дощу утворилися на Болдиних горах, біля підніжжя Єлецького монастиря.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button