Суспільство (відео)

Мертва школа № 10: муніципальний театр абсурду (Відео)

«Що важливіше – гроші чи діти? А от і не вгадали. Чернігівська міська влада обрала собі ідолів, при цьому забувши про найсвятіше – про дітей», — журналіст Павло Солодовник.

Уже майже рік у приміщенні Чернігівської школи № 10 не лунає дзвоник, не чутно радісних дитячих голосів – влада закрила навчальний заклад буцімто через аварійний стан.

«Якби раніше. Ми упустили цей момент. Все – закрили. Як сказав мер, «школа померла». Я б дуже хотіла тут працювати, але, гадаю, що вони перемогли. Тріщина там не має значення страшного, але школі потрібен ремонт», — технічний працівник школи Світлана Навродська.

На черговому засіданні робочої групи у Чернігові вирішували подальшу долю школи. Парадокс у тому, що комісія прийшла шукати шляхи відновлення навчального процесу, але з перших хвилин говорильні стало зрозуміло – керівництво міста і управління освіти вже винесли свій вердикт: на школі треба поставили хрест.

«Виходячи із доцільності утримання об’єктів і фінансових можливостей бюджету, мають приймати розумні рішення. Директори одностайно визначилися», — начальник управління освіти Василь Білогура.

Привів на засідання головний освітянин і «групу підтримки» – директорів, які замість елітарної толерантності по-зрадницьки встромили ножа в спину педколективу, батькам і учням 10-ї школи. А тепер цих же директорів влада зробила цапами-відбувайлами, буцімто, це вони ініціатори закриття. «Директори одностайно визначилися», — начальник управління освіти Василь Білогура.

Епопея довкола 10-ї школи триває майже рік. Батькам та учням цього закладу влада обіцяла замовити і розробити проект капітального ремонту. Але ніяких проектів ніхто не виготовляв.

«Я не почув того, що гроші колись будуть виділені на все це діло. Викидати зайві 100 тисяч з бюджету міста на проект, який не буде реалізований і який просто помре», — начальник управління капітального будівництва ЧМР Вячеслав Почеп.

За словами Вячеслава Почепа, заморозити реанімацію 10-ї школи йому порадив головний освітянин міста Василь Білогура. Мовляв, немає у бюджеті грошей на такі дороговартісні проекти. Окремої уваги заслуговує кошторис капітального ремонту – 19 мільйонів. Цю цифру взяли фактично зі стелі й озвучили.

«Прикидав я на пальцях, бо дуже швидко треба було. Але це не 5 мільйонів буде. Можливо, більш ніж 10 мільйонів», — проектант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казуїстика і маніпуляції довкола школи № 10

Все було б дійсно логічним, якби не одне «але».

«За гроші взагалі не переживайте. Хто переживає за гроші? Підніміть руки! Гроші є. Скільки у нас на депозиті? 200 мільйонів. Що ви переживаєте. Буде мало цих – будуть наступні», — Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Виявляється, Чернігів – не таке вже й бідне місто. І грошей вистачає не лише на марафет, а по факту – на спорудження нової школи.

«Були погоджені зміни до міського бюджету. 196 мільйонів гривень. З них тільки 14 мільйонів виділяють на освіту. З них 6 мільйонів – на професійно-технічну освіту і на заробітну плату на 2 місяці. Ми кажемо, що у нас колапс, освіта. Із 196 мільйонів тільки 14 на освіту! Якщо в нас є колапс, давайте заклади визначати. Які кошти вам потрібні? І ми на сесії будемо розглядати це питання», — депутат міськради («Наш край») Віктор Бистров.

Віктор Бистров жартома натякнув, що влада нині розігрує недолугий спектакль під назвою «оптимізація навчальних закладів».

До речі, на засіданні не було жодних документів. Відтак усі тези про аварійність, економію на дітях, нерентабельність освітнього процесу – пустопорожні балачки. Крапку в даному питанні однозначно не поставлено. Попри невтішні прогнози, батьківський комітет і надалі боротиметься за десяту школу.

«Як сказав мер – школа померла.– Мабуть, у них якісь», — технічний працівник школи Світлана Навродська.

Журналіст: Павло Солодовник

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Атроха задумал отжать здание, отжимает и чхать он хотел на мнение жителей Чернигова, он свои амбиции подымает… И себе в карман гребет Наши налоги, пока есть возможность для асфальтных заводов, шбу 14, утб, и т.д

  2. когда уберут «ЗНАМЕНИТОСТЕЙ» С образования? Руководить образованием будут хорошие специолисты.

  3. Гроші є,а чого ж тоді з учителів частину зарплат позабирали?(((

Back to top button