Суспільство (відео)

Міни та гранати: учні однієї з чернігівських шкіл отримали незвичний подарунок до свята (Відео)

«Ручна граната РГД-33, 1933 року. ручна граната РГ-42. Сучасні гранати. РГО, Ф-1». 

Педагоги 33-ї чернігівської школи влаштували для своїх учнів сюрприз до Дня захисників і захисниць України. Вони запросили піротехніків управління ДСНС до школи, аби ті розказали дітям про свою роботу. Все вдалося організувати буквально за один день.

«Ми хотіли до свята щось провести для справжніх чоловіків. Звичайні там якісь подаруночки, сувенірники, конкурси вже якось набридли, однакове весь час. А хотілося чогось незвичайного, щоб хлопці, як справжні чоловіки… з чим їм, мабуть, у майбутньому доведеться мати справу, а дівчата також знали, яка небезпека очікує їх і від якої небезпеки рятують чоловіки, захисники України, і дітей, і дорослих», — Алла Вересоцька, вчитель англійської мови, класний керівник 7-Б класу Чернігівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №33.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Прилуцькому районі піротехніки знищили мінометну міну

Діти могли побачити, як піротехніки виявляють і знешкоджують вибухонебезпечні предмети та де може чатувати небезпека.

«Ми привезли ручні гранати, мінометні міни, артилерійські снаряди, протипіхотні міни, протитанкові міни. Також засоби захисту, в яких працює сапер, металодетектори, за допомогою яких шукають вибухонебезпечні предмети. Також наш оперативно-піротехнічний автомобіль, який доставляє на місце виявлення вибухонебезпечних предметів особовий склад для проведення робіт», — Михайло Ільєв, начальник групи піротехнічних робіт та підводного розмінування, майор служби цивільного захисту Управління ДСНС Чернігівської області.

До того ж малеча могла приміряти захисний одяг сапера та перевірити, як працює металодетектор.

Мета такої зустрічі зі школярами полягає насамперед у тому, аби розповісти дітям, як діяти в ситуації, якщо вони знайшли вибухонебезпечний предмет.

«Вони зацікавилися. Тут не тільки наші класи, а й інші класи повибігали, їм цікаво. Вони самі туди підходять і кричать, як цікаво, як добре», — Алла Вересоцька, вчитель англійської мови, класний керівник 7-Б класу Чернігівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №33.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині піротехніки ДСНС знищили 40 вибухонебезпечних предметів

«Багато нового дізналися всілякі пристрої незнайомі. Багато знаємо, багато ні».

«Звісно, треба дізнаватися про це інформацію, щоб у надзвичайних випадках знати, кому телефонувати, що робити».

«Треба зателефонувати в службу спеціальну, щоб розмінували. Чіпати руками не можна. Відійти подалі».

«Різні випадки бувають… їздять діти з батьками на природу відпочивати, на городи. Щоб діти могли розуміти та візуально визначити, що знаходять. Тобто, що не треба його чіпати, треба сповістити нашу службу або зателефонувати до поліції. Після чого на місце прибуде піротехнічний розрахунок, уся територія буде перевірена. Боєприпаси будуть вивезені на спеціально обладнаному автомобілі на безпечну відстань і в подальшому знешкоджені», — Михайло Ільєв, начальник групи піротехнічних робіт та підводного розмінування, майор служби цивільного захисту Управління ДСНС Чернігівської області.

Піротехніки управління ДСНС області кажуть, що проводять такі заходи досить часто. На тиждень буває по кілька візитів до різних шкіл.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button