Суспільство (відео)

На Чернігівщині рятують водойми від засилля браконьєрів (Відео)

Рибне господарство Чернігівщини спустошують браконьєри. У водоймах практично не лишилося риби. Усвідомлюючи не дуже радісні перспективи, рибалки почали об’єднувати зусилля заради збереження та відновлення рибних ресурсів.

У Борзнянському районі любителі посидіти з вудкою активно створюють громадські організації, зариблюють і охороняють від браконьєрів водойми. Підтримати їх починання зголосився народний депутат України Валерій Давиденко. У Борзні місцеву річку зариблюють другий рік поспіль.

У річку випускають товстолобика, білого амура та коропа. До цього часу в Борзенці було непросто спіймати рибу. Та завдяки зусиллям активістів річка поступово наповнюється.

— Кожен рік треба зариблювати. Рибні ресурси закінчуються. Багато браконьєрів, які рибу виловили, — Юрій Лукаш, Голова громадської організації «Рибалки Борзни».

— За цей рік запустили вже більше 2 тонн завдяки міській раді, народному депутату, жителям. Люди розуміють, що треба зберігати ресурси, — Анатолій Шкурко, рибалка.

Після зариблення Борзенки тепер головне – захистися від браконьєрів, каже народний депутат. Саме він порадив створити громадську організацію, до якої вже увійшли півтори сотні небайдужих. Спільними зусиллями легше боротися з горе-рибалками та поповнювати запаси риби. Наша область має велику кількість річок і водойм, тож потенціал величезний і його треба активно використовувати.

— Від споживання Україна виловлює тільки 8 % риби. Решта – імпорт. Звісно, морську рибу складно замінити річковою, але ж у річках добувалося багато риби, — Валерій Давиденко, народний депутат України.

З великої ємкості мальків випустили ще й у кілька водойм Борзнянського району. Зокрема, у Великій Дочі та у ЗабілІвщині. Рибалки вдячні нардепу не тільки за допомогу в зарибленні, а й у відстоюванні їхніх інтересів. Адже ставок площею 20 гектарів неподалік ЗабілІвщини свого часу намагалися прихопити нечисті на руку ділки.

Чому ми з Валерієм Миколайовичем однодумці? Бо він проти продажу землі. От тоді наш ставок потрапив під продаж. Тож ми вас 100 % підтримуємо в будь-яких ситуаціях і будемо разом із вами.

Наразі триває заборона на риболовлю. Вона продовжуватиметься до червня. Рибалки кажуть, що ставки охоронятимуть і вдень, і вночі. До осені випущений зараз зарибок збільшиться у вазі до півкілограма. Спіймати на вудку таку рибину – одне задоволення.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Наконец-то и браконьерами занялись.

Back to top button