Суспільство (відео)

На чернігівському ринку розповіли, коли подешевшають цибуля і капуста (Відео)

Ціни на привозну городину на чернігівських ринках б’ють рекорди. Особливо вражають традиційно недорогі цибуля та капуста. Елементи борщового набору роблять національну страву українців майже недосяжною.

—  Ціни високі, звісно.

— І цибуля дорога, і капуста дорога. 20 гривень капуста за кілограм. Це страшне.

— Ну, дорога. – Чому? – Тому що в нас черви поїли. Тієї весни напали.

Фахівці пояснюють ціни імпортом продукту. Наразі реалізатори запевняють: товар наш, із півдня України.

«Це вдома люди вирощують. Воно все екологічно чисте. Це не на полі вирощують. Це домашнє. Теплички і парнички, і вони вирощують», — Ірина Миколаївна, приватний підприємець.

«Звідки цибуля? – Херсон. Уже пішов новий урожай. Ціна вже знизилась – 30. До 24. – А капуста? – Херсон. Одеса. Вже не імпорт. Ціна також впала. Якщо на паску було 55, то зараз від 15 до 20 гривень», — Тетяна Миколаївна, реалізатор на ринку «Центральний».

Що стосується якості, то фахівці запевняють: усе добре. Ціни знову ж таки пов’язують із несезоном на ці товари в нашій місцевості.

«Вміст нітратів там, безумовно, в нормі. Продукція перевіряється регулярно. Можна не боятись. Ціни? Із тим і пов’язані, мабуть, що це не наша цибуля», — Марія Панченко, лаборант ветеринарної медицини ЛВСЕ №1.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні стрімко дорожчає “борщовий набір”

Порівняно з минулим роком саме на цибулі та капусті відчувається зростання ціни. Проте, як зазначають самі аграрії, це явище тимчасове.

«Цибуля, капуста дорожчі. Цибуля дорожча, капуста так само. – Із чим пов’язано? – Бог його знає. Посадкова цибуля була дорога і стара була дорога», —  Ірина Миколаївна, приватний підприємець.

«Цибулі буде багато. Насичений ринок. Саджає Україна, Узбекистан, Єгипет. Якщо підійшло під євро ціну, отже, привезли. До листопада місяця ціна впаде до 7-10 гривень. Я оптову ціну беру», — Сергій Васильович, вирощує зелену продукцію.

Головною причиною таких цінових коливань експерти називають відсутність промислових виробників городини на Чернігівщині. Саме вони першими ранньою весною виходять на ринок.

«На жаль, Чернігівська область не є овочевою. У нас немає жодного спеціалізованого господарства, яке займалось би овочами. Капусту, як і цибулю, господарства вирощують здебільшого для своїх їдалень, щоб годувати своїх працівників», — Олександр Щербатий, заступник начальника управління землеробства Департаменту АП розвитку Чернігівської ОДА.

Збивають же ціну в розпал овочевого сезону дрібні місцеві виробники – селяни, дачники тощо. Наразі саме вони є основними годувальниками Чернігова.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button