Суспільство (відео)

На шляху до європейських стандартів: село Блистова на Чернігівщині взяло курс на перспективу (Відео)

Зі звичайного села на Чернігівщині – у прогресивний населений пункт. Саме такий напрям роботи обрали в Блистовій, що зараз входить до складу Менської ОТГ. Акцент у розвитку роблять на комфорт людей, саме для цього просто в сільській раді організували пункт, де можна оформити будь-які документи, і людям не треба витрачати час і сили, аби їхати в центр громади.

«Звертаються люди часто. Ми з 1-го числа будемо починати оформлення субсидій, людей буде дуже багато. Починаємо підготовчі роботи. Зараз я оформляю пільговиків, стареньких бабусь, соціально незахищених. Роботи вистачає завжди», — головний спеціаліст загального відділу Менської міської ради Надія Осипець.

«Усе допомагає вона нам. З догляду за хворою оформляємо, світло передаємо, субсидію оформляємо, теж звертаємося», — мешканка с. Блистова Ольга Іванівна.

Тут же знаходиться й відділення пошти. Керівництву села вдалося не тільки домовитися, аби в Блистовій залишили листоношу, а ще й налагодити підвіз кореспонденції на кожен день, хоча передбачена така доставка лише по середах і п’ятницях. До того ж відділення трохи модернізували, після чого зникли черги, а здійснювати платежі тепер простіше.

«Вже нам надали касовий апарат, можемо працювати на касовому апараті, зникли черги, бо від руки виписати квитанції за світло, за телефон… люди платять кредити… важко дуже було. Тепер набираєш код і пробиваєш. Дуже спростилася ця процедура, і люди звикли, вже в нас графік. Вони знають, коли прийти, заплатити вже такої великої проблеми для нас не становить», — начальник відділення пошти у с. Блистова Галина П’ятикоп.

«Домовлено на рівні керівництва, що пошта курсує сьогодні в Семенівці – це сусіднє село. Але ж вона проїжджає трасою за 200 м від офісу, де розташована пошта. Вони завезли сюди пошту. Ми її забрали. Пошта заїжджає до нас у понеділок буває, в середу, в четвер, у пятницю», — староста с. Блистова Роман Боюн.

«У нас усе тут у селі є. І магазини, і пошта. Бачите, це ініціатива Романа Анатолійовича, тут були кабінети, а зараз тут зробили пошту. Треба – будь ласка, йди, вписуй, плати за світло, за все. Так само субсидії оформляють у нас. Ображатися нам у селі не можна», — староста с. Блистова Роман Боюн.

Для ще більшого комфорту в сільській раді встановили термінал.

«З’їздив до району, запасся терміналом, домовився, щоб у нас встановили термінал для тих послуг, за які сплачують комунальні платежі. Усі вони введені в терміналі. Людина приходить із будь-якою карточкою, прокатує, допомагаю. Люди, які користуються карточкою, задоволені», — староста с. Блистова Роман Боюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під зіркою бога війни: загадка «марсіанського» походження села з Чернігівщини

Працює у селі й ФАП, де щодня отримують медичну допомогу не менше ніж 15 осіб. На його базі функціонує аптечний пункт, тому люди можуть на місці придбати необхідні ліки. А от медикаменти, які виписують за програмою «Доступні ліки», фельдшер сам привозить у село і вже на місці видає їх пацієнтам. Нещодавно до ФАПу провели воду, для цього залучили 20 тисяч депутатських коштів. Оновили меблі та встановили нові металопластикові вікна. Спектр послуг теж доволі широкий.

«Консультування найпоширеніших хвороб, вимірювання артеріального тиску, вимірювання внутрішньоочного тиску. Вимірювання рівня цукру, є в нас глюкометр. Згідно із законом, затверджена мережа надання первинної медико-санітарної допомоги… Уже є новий графік, ми отримали. У нас є сімейний лікар, який у нас працюватиме повні два робочі дні на тиждень, він буде в нас із 1 лютого», — завідувач ФАПу с. Блистова Михайло Кравченко.

Наразі в селі проживає 771 особа. У місцевому садочку виховують 22 дитини, 10 із них у вересні підуть до першого класу. За словами сільського голови, для населеного пункту це досить солідна цифра. У школі ж зараз навчаються 79 учнів.

«У школі от працює завдяки нашому бібліотекарю ляльковий театр, який показує вистави для дитячого садочка та початкової школи. Працює бібліотека. Школа і громада – це єдине ціле, якщо ми проводимо якісь заходи, то нам допомагають, і ми, звісно, допомагаємо громаді. Тому що є школа – є село», — заступник директора ЗЗСО І-ІІІ ст. Менської районної ради, Менського району, Чернігівської обл., с. Блистова Ольга Маштова.

У селі проведене освітлення вулиць, і не лише в центрі, а в усьому населеному пункті є 3G-інтернет. У зимовий період проводиться повне очищення вулиць від снігу технікою місцевих жителів. Поки що це роблять на громадських засадах, солярку купує сільський голова за власний кошт.

«Лопата числиться в ОТГ, але її дали для нашого села, тому з ОТГ 30 км до нашого села, і гнати трактора, щоб почистити в одному селі. Це староста якось домовився, що лопата залишилася в нас і ми допомагаємо своєму селу. А техніка моя», — житель с. Блистова Михайло Сироїд.

Звертаються по допомогу і до народних депутатів. Роман Боюн каже, що постійно одержують підтримку від Валерія Давиденка, який оснастив ФАП кардіографом і допомагає розвивати інфраструктуру села.

«У нас є такий народний депутат Валерій Давиденко, який нашому селу протягом усього часу допомагає. На освітлення були виділені кошти, також допомагає дуже багато ФАПу, школі, бібліотеці дарував подарунки. Цього року я знову звернувся щодо доріг, щоб допомогли нам із субвенцією, з державного бюджету виділили кошти», — староста с. Блистова Роман Боюн.

До того ж староста розповів, що наразі він працює над розробкою проектної документації, що допоможе залучити до села інвесторів. Також тут хочуть розвивати і туризм, оскільки цьому сприяє природа, а поруч розташований Каморетський заказник. Надалі хочуть завершити всі розпочаті проекти з розбудови інфраструктури, запровадити «Бюджет участі» та ввести в експлуатацію старовинну будівлю церковно-парафіяльної школи.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Дякую, дуже гарний матеріал!
    Ситуація в Менській ОТГ суперечлива. З одного боку є люди, котрі прагнуть розвитку. З іншого — відверті паразити. На жаль, під час виборів до ради ОТГ загал віддав перевагу паразитично налаштованим радикалам. Ось так і живемо, балансуючи між прагненням розвитку та корупційними і безгосподарними зловживаннями.

  2. Ну хоть не так, як в Іванівській ОТГ,в нас гроші розкрадаються, на утримання апарату управління йде до 40% бюджету Отг!!!! Самі кидають популіські лозунги, Гарус сергій іванович має людей за дурнів, вибори виграв бо рис роздавав. Оточив себе тими хто неоноразово мав судимість за корупцію. А з людей насміхається

Back to top button