Суспільство (відео)

На території «Ялівщини» хочуть збудувати ще одне Царське село (Відео)

Чернігівська міська рада вивчатиме Детальний план території Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» і згодом доопрацює його. На 28-й сесії міської ради депутати проголосували за цю ініціативу, через що й викликали бурхливу реакцію присутніх у залі активістів. Захисники лісової території підозрюють, що міська рада задумала знищити зелену зону міста.

«Створений Регіонально-ландшафтний парк, який потребує розвитку і вашої участі в розвитку нашої ландшафтної території  в місті Чернігові, а не так, як ви хочете для себе все забудувати», — член Громадської ради при ОДА Наталія Проскуріна.

«Ялівщину» заснувала Чернігівська обласна рада. 10 років тому вже був розроблений Детальний план території – з міні-парком розваг, зоною для відпочинку і котеджним містечком на березі Стрижня, розповідає громадський активіст Олександр Гашпар. 10 років тому екологи, громадські організації та активісти запобігли спробі втілити цей план у життя та забудувати зелену зону міста.

«Деякі земельні ділянки на березі Стрижня перебувають в оренді, деякі – у приватній власності, і чекають відповідного лише містобудівного обґрунтування . Якщо таке обґрунтоване містобудування буде у вигляді детального плану, то вони зможуть реалізувати свої наміри. Посеред Ялівщини виросте Царське село №3», — чернігівський активіст Олександр Гашпар.

Із думою присутніх у залі активістів і членів Громадської ради очільники міста не погодилися. Секретар міськради Максим Черненок запевняє, що проголосоване питання згодом обговорюватимуть з усіма чернігівцями і що жодних таємниць воно не містить.

«На сьогодні ми хочемо завершити цю роботу, щоб самим зрозуміти, чи ми хочемо приймати цей проект, і обговорити його з громадськістю і потім уже приймати та визначати межі, а не визначати межі, а потім шукати землю. Де її шукати там?», — секретар Чернігівської міської ради Максим Черненок.

«На сьогодні це землі запасу міста. На сьогодні це землі, особливо цінні екологічні землі», — член Громадської ради при ОДА Тамара Петрова.

Член Громадської ради Тамара Петрова звинуватила депутатів, які проголосували за спірне питання, в порушенні закону, бо, за її словами, землі «Ялівщини» не належать місту, та й права на цей парк має лише обласна рада, яка його створювала. У розмову втрутився мер Владислав Атрошенко.

«Ви можете висловитися, яка користь від цього РЛП? – Ну, мабуть, вам особисто немає жодної користі, але для міста… — До чого тут особисте? От мені здається шо ви шукаєте в цьому ваше шось особисте. Ми будемо ще 10 років колихати це питання… Поки ви не вирішите своїх меркантильних питань», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Члени Громадської ради обіцяють розповісти про «Ялівщину» на всю Україну.

«Ми будемо звертатися до центральних органів, що ви порушили природно-заповідний фонд, що ви створили конфлікт інтересів на всю Україну. Стовідсотково маєте право – звертайтеся», — член Громадської ради при ОДА Руслан Волощук.

«Найбільша біда України – це отакі активісти, не спроможні ні на що, які все гальмують і результат на виході нульовий. Гальмують, щоб ви не вкрали», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Та поки в міськраді триває суперечка між владою та активістами, Регіональний парк «Ялівщина» гине не від нашестя забудовників, а від жука-короїда. За повідомленням чернігівського активіста Сергія Гривка, станом на сьогодні на території «Ялівщини» втрачено 900 дерев. До кінця року парк може зовсім загинути.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. а секретарь впрягается в лес, бо нехочет уже частные дома сносить на берегу стрижня и обзоре из окон новостроя теплотрассы? Лес оставьте в покое…..г…н…д

  2. Ну да, еще и платный вход в Еловщину сделать….

  3. В преддверии восьмого марта очень в глаза бросается, как некоторые мужЧины грубят, перебивают, высказывают явное неуважение, а завтра будут с липовыми улыбками поздравлять и заверять в чем-то там)))).
    Оставьте лес лесом!

  4. У нашого ріднесенького мера-сама щира посмішка в світі!))))))))))))))

Back to top button