Суспільство (відео)

Не для того дід воював, щоб я у підвалі сиділа: чернігівка – про свій волонтерський шлях (Відео)

Чернігівка Наталія Орлова останні роки активно розвивала культуру настільних ігор у місті. Від дитячих свят до дорослих івентів, від детективних до фінансових тренажерів. Але ранок 24 лютого назавжди змінив її життя. Усі плани були зруйновані, втім, їхня родина швидко згуртувалася й узялася допомагати чернігівцям і військовим, які боронили місто.

«Розмістила пост, люди почали відгукуватися, перераховувати нам кошти. Я тут вже по місту йшла в аптеки та магазини. Купувала ліки, їжу, і ми це все розвозили. Спершу військовим на волонтерські пункти, а потім уже люди зверталися: «Допоможіть, залишилася людина з інвалідністю» або, наприклад, «Ми виїхали, а сусід залишився, а він не може ходити». Чи то про стареньку самотню бабусю. І до таких людей ми почали їздити»,- Наталія Орлова, чернігівка.

Режим дня був таким же шаленим, як і обстріли міста. Поїсти самим вдавалося вже вночі, коли були зроблені всі справи.

«За кілька годин треба встигнути до комендантської години. А ми з чоловіком і сином утрьох працювали певний час. Чому вирішила так діяти? Напевно, не для того мій дід воював, щоб я в підвалі сиділа. І воно якось одразу пішло. Чоловік спитав: «Ти хочеш виїхати?» Але я сказала, що ніколи собі не пробачу, якщо нічого не зроблю і поїду. Дах є над головою і трохи їжі, а отже, не все так погано, будемо робити все що можемо»,- Наталія Орлова, чернігівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свої для своїх: чернігівці в Європі віддалено допомагають рідному місту (Відео)

Коли із магазинів майже зникла їжа, Наталя готувала власноруч і доправляла пакунки військовим. Така ж ситуація спостерігалася з водою та ліками, виручали лише запаси. Вона розуміла, що час для військових – це один із найголовніших ресурсів.

«Земля, холод, погода несприятлива. Багато хлопців починали хворіти, особливо страждали нирки. Треба терміново ліки – зібрали за пів години і передали. Так само була потрібна вода. Приїхали, але де взяти? Магазини зачинені. А в мене був запас»,- Наталія Орлова, чернігівка.

Із часом Наталія почала допомагати закуповувати і спорядження для чернігівських військових. Особливо актуальним є взуття. Закупили також вже і кілька дронів. Разом із друзями тепер вони займаються ще й допомогою для погорільців. Чернігівці приносять одяг, взуття та засоби гігієни, таким чином формуються пакунки для нужденних. Діти також активно допомагають у цьому процесі, разом навіть плетуть маскувальні сітки. Син Наталії Костянтин каже, це зовсім неважко.

«Мені неважко, бо я роблю це для своєї країни, для людей, які постраждали, це мені приносить задоволення.

Крім того, що ми збираємо речі, купуємо, відвозимо, ми ще плетемо сітки. У нас працюють усі. Мама Наталя плела, Катюня нарізала, Тимур та Олександр також плели. А Родіон з Єфросинією навіть свою окрему сплели»,- Наталія Орлова, чернігівка.

Якщо ви хочете долучитися до благородної справи, то всі потреби можна відстежувати на сторінці Наталії у фейсбуці. Також там вона регулярно викладає фото- та відеозвіти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button