Суспільство (відео)

Не хочеться холодів, а хочеться, щоб війна закінчилася: мешканці Носівської громади розказали про підготовку до холодів (Відео)

Справжня зима настала для жителів Чернігівщини вже наприкінці листопада, снігопади та морози – на вулицях області. Безкоштовні дрова від держави передбачені тільки для прикордонних громад, а інші не можуть розраховувати на таку підтримку. Ми поцікавилися в жителів Носівської територіальної громади яка в них ситуація із відключенням світла, як зігріваються і як підготувалися до холодів.

«Я навіть не знаю, ми живемо на центральній вулиці, є відключення, але щоб сильно, то не відключають. У мене двоє діток і онука, то нам усім гуртом весело, ми не сумуємо з ними».

«На нашій вулиці не відключають, а поряд відключають, але не знаю, кожного дня чи ні. А так до зими потроху підготувалася, газ є, але дров немає. Опалюю поки що газом, 13 градусів у хаті, але що вдіяти? Хата велика, а я сама. От виїхала молока купити та й шурую додому».

«Вечори проводимо з чоловіком удвох. Підготувалися нормально, в нас світло майже не вимикають по нашій вулиці, але чула що на інших вимикають частіше. Запасу свічок не робили, а от сірники придбали і каганець є. Але нормально все, дай Боже, щоб воно так і було. Настрій такий – взяти Луганськ, Донецьк і Крим, і якнайскоріше».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівець Денис Семенець переміг у телешоу «Пара на мільйон»

«Відключають, буває по-різному, можуть і на шість годин, і на чотири, і на три. Свічки запалюємо, так пристосувалися, а що ж робити? Війна ж у країні. Запасів більше не робили на зиму, все як завжди, ми в селі, тому запаси є. Настрій – не хочеться холодів звісно, а хочеться, щоб війна скоріше закінчилася. А так нічого, ми – оптимісти!».

«Підготувалися трохи, нам пощастило: на нашій вулиці не вимикають. Запасів багато не зробиш, бо пенсія мала. А настрій не дуже, можу сказати, у зв’язку з війною. Але на Перемогу налаштовані, хочеться, аби все якомога швидше закінчилося та стало на свої місця». 

«У нас є піч у Макіївці, рашисти в нас були, налякали нас, ми ховалися в погребах і хто куди. А зараз нічого, пічку топимо, здоров’я трошки не те вже». 

«Дивлячись де, от у бабусі вимикають часто – по три рази на день. Немає світла, а це ж треба і по хазяйству попоратися, то погано без світла, звісно. Ліхтариків купив. Запаси, звісно, всі зробили, в нас же своя земля, то ми кожного року трудимося, хазяйство держимо. То все, слава Богу, є».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button