Суспільство (відео)

Неповторний музейний комплекс розташований на півночі Чернігівщини (Відео)

Чернігівщина – край партизанської слави. Географічні особливості області в часи Другої світової війни давали можливість вести страшну для ворога підпільну війну. Боячись «лісовиків», німецькі загарбники часто, здогадуючись, що вони є серед місцевих, спалювали живцем цілі села, аби знищити потенційну загрозу. Одним зі знищених у Чернігівській області було село Єліне.

«Це село було спалене – жителі, хати були спалені. Скажемо так, це село Єліне постало з попелу, ніби Фенікс. Люди після війни почали відбудовувати, і взагалі після війни це село жило прекрасно. Всі разом досягли того, що було тоді»,- Олександр Артюшенко – староста Тур’янського старостинського округу.

У пам’ять про жахливі події, пережиті селом, тут відкрили Музей історії партизанського руху на Чернігівщині.

Ці музейні кімнати я пам’ятаю ще зі шкільних років. Тоді, слухаючи оповідь екскурсовода та розглядаючи експозиції, я була певна, що жахи війни більше ніколи не повторяться. Сьогодні ж я мимоволі проводжу паралелі між тим, що відбувалося колись, і тим, що сьогодні нам доводиться переживати щодня.

«У цьому музеї все зроблено, як було в ті часи на території цього села… які проходили бої. Сцени спалювання, вішання людей. Як німці приходили та просто розправлялися з цими людьми»,- Олександр Артюшенко – староста Тур’янського старостинського округу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині презентували книжку про доленосні події північного села (Відео)

Справді неповторною частиною музею є меморіальний комплекс «Лісоград».

«Також є такий комплекс «Лісоград». Там знаходяться ці землянки, де перебували партизани в часи війни. Там вони ховалися, вели партизанську війну. Тому й називається село партизанської слави»,- Олександр Артюшенко – староста Тур’янського старостинського округу.

Саме землянки стали так званою візитівкою цього музейно-меморіального комплексу. Адже їхній стан зараз максимально наближений до історичного.

«У «Лісограді» побудовані землянки, в яких жили партизани. Для нас ніби все нормально, а якщо приїжджає турист – для нього це незвично, він не бачив такого. Тому це, скажімо так, візитівка. Вони заходять туди всередину і вивчають тодішній побут партизанів»,- Олександр Артюшенко – староста Тур’янського старостинського округу.

Під час відвідин цього музею в мирний час, здавалося, що люди більше ніколи в житті не зможуть допустити такої жорсткості. Утім, у світі знову війна. Певне, це доводить, що історичні уроки були нами засвоєні не до кінця. Та ця сторінка нашої історії неодмінно завершиться нашою Перемогою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button