Суспільство (відео)

Нові «квартири» для пернатих: чернігівські школярі зустрічали птахів у Ялівщині (Відео)

У Міжнародний день птахів шестикласник Єгор і першокласник Гліб приїхали в Ялівщину, аби допомогти розвісити шпаківні для її пернатих мешканців. Хлопці кажуть, що це для них не вперше.

«Я люблю птахів і люблю їм допомагати»,- Єгор, учень 6-Б класу чернігівської ЗОШ №5.

«Я допомагаю їм, щоб вони жили та співали. Водою, кормом, робимо шпаківні»,- Гліб, учень 1-А класу чернігівської ЗОШ №5.

«Кожного року наша школа і наші учні підтримуємо такі акції. Ми взагалі намагаємося брати участь у різних природоохоронних, екологічних акціях. Тому «Зустрінемо птахів» – це наша акція щорічна. Саме сьогодні ми з учнями 4 класу на території школи вішали шпаківні. І годівнички ми кожен рік робимо і вішаємо»,- Альона Шихуцька, педагог-організатор чернігівської ЗОШ №5.

Шпаківні та синичники робили учні Чернігівського професійного будівельного ліцею. Директор закладу каже, що акцію «Наша допомога птахам» запланували ще минулого року, однак реалізувати її завадив карантин.

«На думку працівників ліцею, така акція допоможе в підвищенні рівня екологічної свідомості наших громадян і безпосередньо учнів шкіл. Торік ми виготовили 100 шпаківень для розвішування їх у зелених зонах Чернігова. Однак процес зупинився практично на рік, То ми не зупинилися на досягнутому і виготовили ще 300 шпаківень. У нас є спеціальність «столяр-верстатник деревообробних верстатів». Зараз у ліцеї навчаються 5 груп. Під час виробничого навчання були виготовлені шпаківні»,- Андрій Коляда, директор Чернігівського професійного будівельного ліцею.

Від початку минулого тижня вже розмістили більше як 300 шпаківень на територіях шкіл та в різних зелених зонах міста. Зокрема:

«У Міському парку культури та відпочинку, біля озера Святого, друга школа мала розвісити шпаківні у Мар´їному гаю. 12 школа – у Березовому гаю»,- Андрій Коляда, директор Чернігівського професійного будівельного ліцею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додаткові маршрути на «Яцево», перекриття доріг і встановлення електронного табло: в міській раді засідав виконком (Відео)

Ялівщина ж стала фінальною точкою. За один день планують встановити 70 шпаківень. Будуть тут і синичники. Адже в регіонально-ландшафтному парку проживають чимало птахів, які потребують таких будиночків.

«Це синиця, шпак, мухоловки різного виду. Зимував у нас цього року 21 вид птахів. Частина з них тут і гніздитиметься. Велика синиця, блакитна синиця, в’юрки, зеленяки, горобець хатній. Зимував малий сокіл-перепелятник та інші види»,- Олександр Парфентьєв, головний природознавець КЗ «РЛП «Ялівщина».

Частина птахів уже прилетіла. Олександр Парфентьєв каже, що заселятися до шпаківень і синичників вони почнуть десь через два тижні. Він також розповів, що зазвичай частина домівок залишається порожньою через пташину вибагливість до різноманітних умов. Однак встановлювати їх однозначно варто.

«Якщо науці відомо 1077 видів птахів, то вже 185 знищено. На Україні 190 видів птахів містяться в Червоній книзі, тобто вони охороняються. Знищені дуплисті дерева, тож людина змушена допомогти птахам, щоб їм було де вести потомство. Дуплогніздики, такі як шпак, синиця та інші види птахів, гніздяться в дуплах дерев, а їх мало, треба будувати синичники»,- Олександр Парфентьєв, головний природознавець КЗ «РЛП «Ялівщина».

Шпаківні та синичники в Ялівщині вивішуватимуть упродовж тижня. Головне – це встигнути до періоду гніздування. Допомагатимуть їх встановлювати не лише школярі, а й студенти. До цієї справи можуть долучитись усі небайдужі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button